Bosna i Hercegovina     | 05.10.2018. 16:18 |

Suđenje Veljku Papiću, optuženom za ratni zločin na području Sarajeva

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 5. oktobra (FENA) - Čitanjem iskaza/izjava dvaju svjedoka, datih u istrazi, danas je u Kantonalnom sudu Sarajevo (KSS) nastavljeno suđenje Veljku Papiću, optuženom za ratni zločin počinjen na području Sarajeva.

Uslijed proteka vremena između dva ročišta dužeg od 30 dana, suđenje Papiću, koji se tereti za ratni zločin protiv civila (član 142. KZ bivše SFRJ), formalno je počelo iznova. 

Sudsko vijeće je, nakon vijećanja, prihvatilo prijedlog optužbe da se čitaju iskazi svjedoka iz istrage koji su, u međuvremenu, preminuli, odnosno da se preuzmu iskazi svjedoka dati tokom glavnog pretresa, a budući da je suđenje u ovom predmetu, usljed izmjene u sastavu Sudskog vijeća, obnovljeno (ranija predsjedavajuća Vijeća imenovana na funkciju u drugom sudu).

U nastavku glavnog pretresa zastupnica optužbe, tužiteljica Aida Ćatović pročitala je ranije izjave svjedoka -  Ibrahima Čajića i Alije Tahtovića, koje se odnose identitet optuženog te okolnosti i inkriminacije za koje se tereti.

Braniteljica optuženog, advokatica Zorana Ćarkić prigovorila je u pogledu čitanja izjava svjedoka iz istrage, insistirajući na tezi da bi bilo cjelishodnije pristupiti čitanju iskaza sa glavnog pretresa.

Osvrnula se i na iskaz svjedoka Tahtovića, dovodeći to u kontekst vještačenja njegovog zdravstvenog stanja, te podsjećajući na nalaz i mišljenje dr. Abdulaha Kučukalića i njegovu ocjenu „da postoje smetnje za saslušanje tog svjedoka pred sudom, a s obzirom na psihičke simptome disfunkcije mozga kao i mentalne smetnje na planu logičkog zaključivanja“.

U vezi s tim, advokatica Ćarkić problematizirala je raniju izjavu spomenutog svjedoka iz istrage (od 18. juna 2012. godine), izražavajući sumnju u njegovu tadašnju procesnu sposobnost, te aludirajući na (ne)vjerodostojnost svjedokovog iskaza.

Optužnica, Papića tereti da je kao komandir jedinice u okviru Vojske Republike Srpske (VRS) od 1992. do 1994. godine u sarajevskim naseljima Kovačići i Grbavica nečovječno postupao i maltretirao civile, primjenjivao mjere zastrašivanja i prisiljavao ih na prinudni rad, te ih izlagao životnoj opasnosti.

Nastavak suđenja u ovom predmetu zakazan je za 26. oktobar. 

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Obilježavanje 31. obljetnice zločina nad Hrvatima u Trusini

Ukrajina identifikovala 511 osoba osumnjičenih za ratne zločine od ruske invazije

Koordinacija udruga očekuje potvrdu optužnice i uhićenje Mlaće, Cikotića i Granića

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana