Stranačke aktivnosti     | 05.10.2018. 15:49 |

Saopćenje za javnost SBBBiH-a

FENA Saopćenje

Savez za bolju budućnost BiH poziva nadležne pravosudne organe i organe za provođenje izbora da poduzmu mjere s ciljem zaustavljanja malverzacija od strane općinskih izbornih komisija po pitanju imenovanja članova biračkih odbora.

Naime, u nekoliko općina čija općinska vijeća, načelničke pozicije, te općinske izborne komisije kontroliše SDA, uočeno je odbijanje općinskih izbornih komisija da izdaju rješenja članovima biračkih odbora koji su imenovani ispred SBB-a i drugih stranka. Šta više, te općinske izborne komisije umjesto članova koji su predloženi u skladu sa zakonom, te prošli sve neophodne obuke, dva dana prije izbora imenuju „svoje“ članove, a koji su u pravilu članovi SDA ili osobe bliske toj stranci.

Ove malverzacije su posebno prisutne u općinama Novi Grad i Centar u Sarajevu, ali zabilježene su i u drugim općinama, koje u pravilu kontroliše SDA.

SBB podsjeća da član 2.19 (3) Izbornog zakona BiH nalaže općinskim izbornim komisijama da članove biračkih odbora imenuju najkasnije 30 dana prije održavanja izbora. Također, član 2.19 (7) tog zakona jasno precizira da Centralna izborna komisija imenuje članove biračkih odbora kada to u navedenom propisanom roku ne uradi općinska izborna komisija.

SBB stoga traži od organa za provođenje zakona, pravosudnih organa, te Centralne izborne komisije, da bez odlaganja poduzmu sve neophodne mjere kako bi se ispoštovale jasne odredbe Izbornog zakona BiH, zaštitilo pravo članova biračkih odbora koji su predloženi u skladu sa zakonom, te kako bi se zaustavile manipulacije SDA i izborne prevare koje ova stranka planira s ciljem ulaska u četvrtu deceniju svoje vladavine koja tokom proteklih 28 godina nije dala bilo kakve rezultate u interesu građana Bosne i Hercegovine.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Radončić: Skupo sam platio višedecenijsku borbu protiv državne mafije, ali, zahvaljujući Sky aplikaciji, sve dolazi na svoje

Saopćenje za javnost SBBBiH

Radončić: Komšić nema pravo da Bošnjake okreće protiv Vašingtona i ruši naše mostove prema Bajdenovoj administraciji

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo