Stranačke aktivnosti     | 05.10.2018. 14:49 |

Saopćenje za javnost SDP BiH

FENA Saopćenje

Ovim putem, ispred Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine, upućujem prigovor na nezakonitosti u radu Gradske izborne Komisije Mostar, Gradske izborne Komisije Travnik i Opštinske izborne Komisije Čapljina u postupku imenovanja biračkih odbora.

Prema informacijama kojima raspolažemo, Gradska izborna Komisija Mostar, Gradska izborna Komisija Travnik i Opštinska izborna Komisija Čapljina nemaju u potpunosti imenovane kompletne sastave biračkih odbora. Predstavnici Socijaldemokratske partije BiH u navedenim sredinama su u protekla 24 sata kontaktirali predstavnike GIK Mostar, GIK Travnik i OIK Čapljina sa zahtjevom za dostavljanjem Rješenja o imenovanju biračkih odbora. Odgovor koji su dobili jeste da ogroman broj biračkih odbora još uvijek nije popunjen i da im ne mogu dati tražena Rješenja. Kao razlog zbog kojeg nisu u potpunosti imenovani birački odbori navedeno je odustajanje jednog broja osoba ranije imenovanih u biračke odbore. 

Kao što Vam je poznato, članom 10. Pravilnika o utvrđivanju kvalifikacija i postupku imenovanja članova biračkih odbora propisana je, između ostalog, i procedura objave i obavještavanja javnosti i političkih subjekata o imenovanju biračkih odbora, kao i ulaganje prigovora Izbornoj komisiji na odluke o imenovanju biračkih odbora. Imajući u vidu da zbog navedene situacije niti javnost niti politički subjekti nisu obaviješteni o imenovanim članovima biračkih odbora, te da je nemoguće podnijeti eventualne prigovore, smatramo da je u ovim sredinama izborni proces u potpunosti kompromitovan. 

Smatramo daje ovakvim neodgovornim postupanjem Gradskih i Opštinske Izborne komisije prekršene brojne zakonske odredbe, čime je ugrožen integritet izbornog procesa te čak i samo održavanje Opštih Izbora u BiH u ovim gradovima. 

Obzirom da se radi o pitanju iz direktne nadležnosti Centralne izborne komisije BiH, zahtijevamo da postupite u skladu sa Vašim obavezama i osigurate zakonitost izbornog procesa te kaznite odgovorne osobe. U protivnom, bićemo slobodni smatrati da je i Centralna izborna komisija BiH uključena u nezakonitosti i narušavanje izbornog procesa, te ćemo u skladu s tim poduzeti konkretne mjere.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

SDP-Pozivamo sve političke činitelje da prihvate odluku visokog predstavnika kao pozitivan iskorak

Saopćenje za javnost SDPBiH

Saopćenje za javnost SDPBiH

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana