Bosna i Hercegovina     | 05.10.2018. 14:51 |

Uređuje se spomen soba u Memorijalnom centru Donji Rujani

FENA Saopćenje

LIVNO, 5. listopada (FENA) - Braniteljska udruga "Sektor Rujani" i Udruga pripadnika postrojbe HVO "Ante Bruno Bušić’" iz Livna potpisali su Memorandum o suradnji, te zajednički pristupili realizaciji projekta uređenja spomen sobe u Memorijalnom centru Donji Rujani.

Spomen soba predviđena je kao spomenik Domovinskom ratu i svojevrsni podsjetnik na događanja s livanjske bojišnice, priopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Vlade HBŽ-a.

Kao edukacijski centar za sve posjetitelje, suvremeni i tematski prilagođen prostor ujedno bi trebao biti mjesto susreta svih onih koji posjete Memorijalni centar Donji Rujani i crkvu sv. Juraja mučenika.

Upoznavanje javnosti, osobito budućih naraštaja s činjenicama i događanjima iz novije povijesti livanjskog kraja, te davanja značaja svima ratnim zbivanjima i žrtvi hrvatskih branitelja, temeljni je smisao ove ideje koja bi trebala biti realizirana u sljedeće tri godine, navodi se u priopćenju.

Iz Vlade HBŽ-a podsjećaju kako se upravo na ovom području odigrala odlučujuća bitka na livanjskom bojištu, kada je povijesnog datuma 23. travnja 1992. godine uspostavljena prva linija obrane. Strateški značaj leži i u činjenici da su upravo s ovog prostora hrvatske snage uspjele zaustaviti snažan napad velikosrpskih snaga te obraniti Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, mjesto je to s kojega je započela vojno-redarstvena operacija "Oluja’".

Izaslanstvo Vlade Hercegbosanske županije (HBŽ), predsjednik Vlade Ivan Jozić i ministar unutarnjih poslova Darinko Mihaljević izrazili su svoju potporu, te u pratnji predstavnika braniteljskih udruga uključenih u realizaciju ideje obišli su radove koji su u tijeku.

Suradnju i potporu osim drugih braniteljskih udruga i Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata HVO-a Hercegbosanske županije, pružaju pojedinci i braniteljske organizacije iz susjedne Republike Hrvatske, čiji su članovi bili izravni sudionici ratnih događanja.

Žrtva stradalih zabilježena je na 15 kamenih ploča Križnoga puta u crkvi Memorijalnog centra na kojima su isklesana imena 350 ubijenih i poginulih pripadnika Hrvatskog vijeća obrane i Hrvatske vojske, te članova Katoličke Crkve. U znak sjećanja na njih odana je počast molitvom i paljenjem svijeća, podno spomenika ispred crkve Memorijalnog centra.

Projekt spomen sobe značajan je korak u očuvanju dostojanstva i vrijednosti Domovinskog rata, a naglasak koji je od samog početka stavljen na pitanja i problematiku braniteljske populacije i nadalje će ostati jedno od prioritetnih područja našega djelovanja, poručuju iz Vlade HBŽ-a.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Obilježena 32. obljetnica obrane Livna i livanjskog kraja

Počela ovogodišnja manifestacija "Dani obrane Livna"

Modna revija osoba s invaliditetom

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu