Bosna i Hercegovina     | 05.10.2018. 13:29 |

Nikšić upozorio da birački odbori nisu imenovani u Čapljini, Mostaru i Travniku

FENA Senka Trgovčević

SARAJEVO, 5. oktobra (FENA) – Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Nermin Nikšić na današnjoj pres-konferenciji u Sarajevu uputio je apel nadležnim da što prije poduzmu aktivnosti kako se ne bi doveo u pitanje izborni proces u Čapljini, Stocu i Mostaru, gdje još uvijek nisu imenovani članovi biračkih odbora.

-  Svi rokovi su istekli za navedeno imenovanje. Pokazalo se da je izborni proces kompromitovan i sasvim je moguće da u određenim sredinama uopće ne budu provedeni Opći izbori. Zato ćemo pozvati i druge političke subjekte, koji su isto tako svjesni ove situacije, da podnesu krivične prijave protiv ljudi u pojedinim lokalnim izbornim komisijama, pa i Centralnoj izbornoj komisiji BiH ukoliko ništa ne poduzmu – rekao je Nikšić.

Podsjeća da je članom 150 Izbornog zakona za uskraćivanje biračkog prava propisana kazna zatvora do tri godine.  

Po saznanjima SDP-a, navodi, tokom izborne kampanje izvršeni su mobinzi u pogledu da se uposlenicima u javnom i privatnom sektoru sugerisalo da 7. oktobra moraju uslikati glasački listić.

Zato su pojedini građani izrazili bojazan da ne ostanu bez posla ako ne izvrše naredbe nadređenih.

- Također, i u ovom smislu Zakon je propisao novčane i kazne zatvora. Ko silom, ozbiljnom prijetnjom, prinudom, podmićivanjem ili korištenjem njegovog teškog ekonomskog stanja ili na drugi punopravan način utječe na birača u BiH da na izborima za institucije BiH ili prilikom glasanja o opozivu ili na referendumu, glasa za ili protiv pojedine liste, kandidata, odnosno da glasa za ili protiv opoziva , za ili protiv prijedloga o kome se odlučuje referendumom, ili da  uopće ne glasa kaznit će se novčanom i kaznom zatvora od tri godine - pojasnio je Nikšić.

Dodaje da su za članove biračkih odbora ili druge osobe, koje učine krivično djelo u vršenju povjerene im dužnosti u vezi s izborima, glasanjem ili referendumom, propisne kazne zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Na pres-konferenciji Nikšić je ukazao da su aktivisti i volonteri "heroji izborne kampanje SDP-a BiH", koja je po njegovom mišljenju prošla u fer i korektnoj atmosferi predloženih kandidata.

Uvjeren je da će kandidat SDP-a Denis Bećirović odnijeti pobjedu u izbornoj utrci za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH.

- Na pragu smo odličnog rezultata. Glas za SDP je glas za sve nas – zaključio je Nikšić poručujući bh. građanima da u nedjelju, 7. oktobra, ne dopuste da neko drugi odlučuje za koga će glasati, a SDP će nastaviti tražiti zaštitu biračkog procesa. 

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Ambasador Aggeler u Banjoj Luci: Želimo da pomognemo da se smanje političke tenzije u BiH

Skupština Srbije: Lokalni i beogradski izbori 2. lipnja

Plenković: Mi ćemo formirati većinu u Hrvatskom saboru

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta