Ekonomija     | 05.10.2018. 11:59 |

Tvornica cementa Kakanj obilježila 40 godina postojanja

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 5. oktobra (FENA) - Svečanost povodom proslave 40 godina Tvornice cementa Kakanj okupila je sinoć u Sarajevu goste iz privrednog, kulturnog, diplomatskog i političkog života.

Generalni direktor HeidelbergCementa u BiH i Hrvatskoj i direktor Tvornice cementa Kakanj Branimir Muidža u svom obraćanju najprije se osvrnuo na samu izgradnju cementare, koja je prvobitno inicirana još davne 1938. da postane glavna tvornica cementa u bivšoj državi, ali zbog istorijskih i ekonomskih okolnosti nije izgrađena tada, nego 40 godina poslije. 

Precizirao je da je od 1978., kada je puštena u rad, pa do danas, Tvornica cementa Kakanj proizvela gotovoo 18 miliona tona cementa. 

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić, uz iskrene čestitke Tvornici cementa Kakanj, naglasio je značaj veoma uspješne privatizacije te kompanije i ulaska Tvornice cementa Kakanj u porodicu najvećih proizvođača cementa.

- Impresivno je šta je sve u ovoj zemlji napravljeno od kakanjskog cementa. Ovo je fabrika koja je u ovih 40 godina stalno išla putem razvoja, stalno bilježila porast tako da je služila ne samo Kaknju nego cijeloj državi. Zahvaljujem vam se za tako predan rad - rekao je Novalić. 

Glavni izvršni direktor HeidelbergCement Grupe Bernd Scheifele naveo je da je, kada su tokom privatizacije preuzeli tvornicu, ona izgledala potpuno drugačije.

- Bila je tehnički iscrpljena, stara, a imali smo veoma značajan problem sa emisijama prašine. Neophodne su nam bile dvije stvari tehnologija i jaka predanost radnika, i mislim da smo pronašli oboje - kazao je Scheifele. 

Ističući značaj uzajamnog pomaganja i saradnje sa lokalnom zajednicom, direktor Muidža i Scheifele uručili su uime Tvornice cementa Kakanj dvije simbolične donacije Kaknju - 40.000 KM za nabavku jednokasetnog digitajzera za standardnu radiografiju i 40 mBot robota za osnovne škole u Kaknju, saopćeno je iz Tvornice cementa Kakanj.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Sedam godina rada Muzeja ratnog djetinjstva - Doprinijeti jačanju svijesti o važnosti mira

Obilježena godišnjica 105. motorizovane brigade: Ponosni smo što su imena naših branilaca časna

Obilježena peta godišnjica ubistva policijskog službenika FUP-a Mahira Begića

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo