Bosna i Hercegovina     | 05.10.2018. 10:28 |

MCP BiH - Rad prosvjetnih radnika jedan od najvažnijih za razvoj društva

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 5. oktobra (FENA) - Ministarstvo civilnih poslova (MCP) Bosne i Hercegovine čestitalo je 5. oktobar, Svjetski dan prosvjetnih radnika, prosvjetnim radnicima u Bosni i Hercegovini uvažavajući rad tih radnika kao jedan od najvažnijih za ukupan razvoj društva.

U saopćenju iz tog Ministarstva se navodi da je ove godine tema svjetskog dana prosvjetnih radnika „Pravo na obrazovanje znači pravo na kvalifikovano nastavno osoblje“, s ciljem da podsjeti na činjenicu da se pravo na obrazovanje ne može ostvariti bez stručno osposobljenog nastavnog osoblja.

Podsjeća se da se Svjetski dan prosvjetnih radnika obilježava svake godine u više od sto zemalja svijeta. Proglasio ga je UNESCO 1994. godine u spomen na isti datum 1966. godine, kada je potpisana Preporuka o statusu prosvjetnih radnika. U Bosni i Hercegovini se peti oktobar obilježava od 1999. godine.

Ove godine svjetski dan prosvjetnih radnika pada i na 70-tu godišnjicu Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima (1948.) koja obrazovanje gleda kao ključno ljudsko pravo i uspostavlja pravo na besplatno obavezno obrazovanje, osiguravajući inkluzivan i pravičan pristup za svu djecu - navodi se u saopćenju iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Ministrica Bošnjak sa Alenom Pilavom i Tomažom Štupnikom o transplantacijskoj medicini u BiH

Održana Konferencija ministara za područje zdravstva u BiH

Bošnjak: Olimpijska godina prilika za pokretanje novih projekta u sportu

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu