Bosna i Hercegovina     | 05.10.2018. 10:48 |

Predregistriranje nevladinih udruga omogućeno od danas na www.registrinvo.gov.ba

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 5. oktobra (FENA) - Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine uspostavilo je web portal, www.registrinvo.gov.ba, na kojem predstavnici nevladinih udruga od danas mogu obaviti on line predregistriranje nevladinih udruga i organizacija. Portal sadrži sva pojašnjenja i predloške za pripremu obvezne registarske dokumentacije potrebne za upis u Registar udruga u Registarskom uredu Ministarstva pravde BiH.

Na taj način će se, rekao je ministar pravde BiH Josip Grubeša, pojednostaviti procedure registracije nevladinih udruga, kao tipa udruživanja, kroz, prije svega, već pripremljene predloške za pripremu obveznih registracijskih dokumenata za udruge, a koji su usklađeni sa zakonskom regulativom.

Pojednostavljenje se ogleda u tome što će se online izvršiti provjera ispravnosti dokumentacije dostavljene u postupku predregistracije,  koja će se po odobrenju od Ministarstva pravde, moći otiskati izravno iz aplikacije, te potpisana predati u Registarski ured. 

Dokumenti koji su odobreni u postupku predregistracije sadrže bar kod pa će ovlaštene osobe u Ministarstvu pravde BiH znati da su dokumenti već pregledani i odobreni, te da ne treba vršiti dodatnu provjeru. Podaci će se iz modula predregistracije povlačiti u eRegistar udruga Ministarstva pravde BiH i time će se smanjiti mogućnost greške i vraćanja zahtjeva za registraciju, te ubrzati proces registracije.

Inače, predregistracija udruga nije propisana kao zakonska obveza, ali omogućava da se ubrza proces registracije i osnivačima udruga pruži online podrška Ministarstva pravde BiH u procesu pripreme za registraciju.

Novi portal je nadogradnja postojećeg sustava jer nevladine udruge i uopće zainteresirani građani putem web platforme „Zbirni eRegistar udruga i zaklada u BiH“ (www.zbirniregistri.gov.ba) mogu pretraživati podatke o registriranim udrugama i zakladama svih registarskih tijela.

- Web platforma eRegistri predstavlja nastavak suradnje Ministarstva pravde BiH i projekta „Izgradnja kapaciteta institucija vlasti pri angažiranju u političkom dijalogu s predstavnicima civilnog društva u Bosni i Hercegovini“ (CBGI), koji financira Evropska unija. Podsjećamo da smo zajednički kreirali web portale eKonzultacije (https://ekonsultacije.gov.ba) i IPA eKonzultacije (http://www.ipa-ekonsultacije.dei.gov.ba) - naveo je službenik za odnose s javnošću CBGI Nermin Podžić.

Uspostavom Ministarstvo pravde BiH nastavit će raditi na unapređenju transparentnosti rada nevladinog sektora u BiH, što je i jedan od zadataka koji se odnosi na ispunjavanje zahtjeva Odbora eksperata Vijeća Europe za evaluaciju borbe protiv pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti (Moneyval), kao i preporuke mjerodavnih međunarodnih institucija, saopćeno je iz Ministarstva pravde BiH.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Sattler pozvao na usvajanje zakona iz nadležnosti Ministarstva pravde BiH

Općina Vitez izdvojila 94.500 KM za rad nevladinih udruga

Udruženje žena „Vrba“ osiguralo besplatan sadni materijal za proljetnu sjetvu

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta