Stranačke aktivnosti     | 05.10.2018. 08:41 |

Priopćenje za javnost HDZ-a BiH

FENA Saopćenje

„Ljubav i zajedništvo nudimo u ime hrvatskog naroda, HDZ-a i HNS-a svima vama u našem stolnom gradu Hrvata Mostaru, u našoj Hercegovini, u našoj Bosni i Hercegovini. Puno toga moramo iznijeti na svojim leđima. U nesavršenosti Izbornog zakonodavstva moramo upaliti svjetlo i biti predvodnici svega što je dobro, predvodnici reda, rada i ljudskosti“, poručio je dr. Dragan Čović hrvatski član Predsjedništva BiH, predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a, večeras na središnjem izbornom skupu održanom u prepunoj dvorani na Bijelom Brijegu u Mostaru.

„Nastavimo ovim zajedništvom i priča o jednakopravnosti i konstitutivnosti nikada neće izgubiti na vrijednosti. Više puta smo govorili da se ne želimo baviti drugima. Uvažavamo konkurenciju, ali oni sami govore o sebi. Mi moramo gledati daleko prema naprijed kako bismo sustigli sve što se nije uradilo proteklih godina. Moramo pokazati svoju snagu i u Mostaru. Upućujemo poruke ohrabrenja i nade našoj mladosti HDZ-a, ali i svim mladima, predstavnicama Zajednice žena HDZ-a, koje su naš ponos. Vi ste naša snaga. Snaga su i naši utemeljitelji koji su u najtežim vremenima pokazali gdje je mjesto hrvatskom narodu i kuda treba ići“, poručio je dr. Čović.

„Pozivamo na zajedništvo i naše prijatelje Bošnjake i Srbe, s kojima možemo realizirati projekte, jer će upravo ti projekti dati svjetlo budućnosti BiH. To je snaga koju daje malmalobrojniji narod u BiH, neuljuljan mnogobrojnošću kao druga dva naroda.

Naš je cilj izboriti euroatlanski put koji je jedini put BiH, zaštititi konstitutivnost našeg naroda, koliko god netko fantazirao da je želi ukinuti. U cijeloj BiH poslali smo iste poruke snage zajedništva, koje nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Jedini predstavnici koji zagovaraju vanjsku politiku i euroatlanski put su predvodnici hrvatskog naroda, HDZ-a i HNS-a. Ovima koji su ovih dana zaustavili odgovore na pitanja Europske komisije, poručujemo da će HDZ i HNS predvoditi taj proces i da ćemo ih nakon izbora dostaviti“, jasno je kazao hrvatski član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović, koji će biti prvi koraci nakon izborne pobjede u nedjelju 7. listopada.

„Hvala tebi Andrej (Plenković, predsjednik Vlade RH) i našim prijateljima iz Republike Hrvatske, jer ste vi zaslužni što je BiH krenula svojim euroatlanskim pute. Bez vas i naših europarlamentaraca to ne bi mogli. Trebat će nam i dalje vaša pomoć na tom putu. Stoga, neka ovo zajedništvo bude motiv. Siguran sam da ćemo pokrenuti sve procese u BiH i poslati poruku da nitko ne može birati legitimne predstavnike Hrvata, ni u Predsjedništvu, ni u Domu naroda, ni na entitetskim ili županijskim razinama, poručio je dr. Čović, naglasivši kako je 70 posto zakona koji su ušli u parlamentarnu proceduru predložilo šest ministara Hrvata. „To je ona snaga kojom predvodimo procese u ovoj zemlji“, kazao je.

„Mnogo smo uradili, ali moramo još više. Trebamo rasteretiti naše gospodarstvenike. Trebamo postići da ovdje plaće idu preko 1500 KM. To je naš put. Zbog toga iskušenja u iduće četiri godine postaju sve složenija, ali to je naša obveza. Neki nas prozivaju, ali mi moramo biti motivirani na red i rad. Nećemo ove planirane projekte moći uraditi iz sjene i zbog toga upućujemo poruku mladeži da se uključe u politički život HDZ-a, jer su oni upravo naša snaga i energija. Demografija je sastavni dio našeg programa. Moramo je do kraja usuglasiti i standardizirati. Moramo misliti na našu djecu, porodilje i naše obitelji.

Naravno, moramo brinuti i o našim braniteljima i časnim predvodnicima obrane hrvatskog naroda u BiH. Vrijednosti Domovinskog rata su svetinja, kao i zaštita naših branitelja. Vladavina prava i sigurnosna politika će zbog toga morati zaživjeti do kraja. Neće se moći provoditi samovolja u pravosuđu i ostalim javnim institucijama“, rekao je predsjednik Čović.

Dobili smo potpore gospodarstvenika, političara, uglednika iz zdravstva, kulture i sporta, jer su prepoznali ono što nudimo. Sigurni smo da su to prepoznali i svi oni koji prepoznaju kakva je budućnost BiH. Snažnije nego ikada poruka iz Mostara treba otići i 7. listopada, jer Opći izbori nisu pitanje pobjede, nego pitanje trijumfa. Dobit ćemo 80 posto potpore hrvatskog naroda, ali trebamo svi izaći na izbore.  Imat ćemo ponovno svog hrvatskog člana Predsjedništva, svoje legitimne predstavnike i svoj put, zaključio je svoje obraćanje dr. Dragan Čović.

Andrej Plenković, predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik HDZ-a koji je danas prevodio brojno izaslanstvo na sastanku održanim sa predstavnicima HDZ-a BiH na večerašnjem je skupu čestitao na odličnoj kampanji te izrazio uvjerenje kako će ona na nedjeljnim izborima rezultirati pobjedom. Posebno je pozdravio sve hrvatske branitelje zahvalivši se za sve što su učinili za slobodu i neovisnost i Bosne i Hercegovine ali i Republike Hrvatske te kazao kako se ne može oteti dojmu koliko su Hrvati privilegiran narod jer imaju jedno srce i dvije prekrasne domovine.

„Bosna i Hercegovina je zemlja koju mi u Hrvatskoj izrazito poštujemo jer je naša povijest izuzetno povezana i  naše su veze neraskidive kao  i naše poštovanje prema sva tri konstitutivna naroda i svim drugima koji žive ovdje, te šaljemo veliku poruku suradnje i zajedništva koje nastojimo materijalizirati na svim aspektima naših međusobnih odnosa našoj snažno i čvrstoj kontinuiranoj potpori koju dajemo Bosni i Hercegovini u svim multilateralnim organizacijama a posebno na putu bosne i Hercegovine prema Europskoj uniji“, kazao je premijer Plenković te istaknuo doprinos predsjednika Čovića europskom putu BiH posebno tijekom zajedničke suradnje prilikom predaje zahtjeva za članstvo, što prema njegovim riječima nije bilo   lako ni u političkom ni u diplomatskom smislu.

Premijer Plenković se osvrnuo i na važnost legitimnog  predstavljanja kao ne samo Ustavnog i zakonskog pitanja nego  i pitanja etike, morala i poštovanja koje  može osigurati i stabilnost i kvalitetne odnose između  naroda kao  i kvalitetnu budućnost BiH.

"Nisu samo naša imena na izbornim listićima, hrvatski jezik je na listićima, naše škole su na listićima, naše Sveučilište, Hrvatsko narodno kazalište, hrvatski sportski klubovi su na listićima, gospodarski napredak, Ured hrvatskog člana Predsjedništva u Mostaru je na listićima kao i europski put Bosne i Hercegovine te ugled Domovinskog rata i naših branitelja" kazala je Darijana Katić, kandidatkinja na listi za Parlamentarnu Skupštinu BH.

"Ne smijemo prihvatiti politiku mraka nego upravo suprotno, hrvatski narod mora biti svjetlo Bosne i Hercegovine. Ovaj zahtjev je prvenstveno postavljen pred nas mlade" dodala je Darjana Katić te posebno pozvala mlade da svojim pozitivnim primjerom budu svjetlo ove zemlje.

"Mi mladi ljudi okupljeni oko HDZ-a BiH razumijemo što znače ovi izbori, međutim važno je da to razumiju i naši  prijatelji koji nisu ovdje sama a s kojima svakodnevno komuniciramo te da i oni razumiju da je politika HDZ-a BiH  prema mladima politika kvalitetnog obrazovanja mladih, politika poticanja zapošljavanja mladih,  politika osnivanje obitelji ovdje i njihov ostanak u Bosni i Hercegovini kako bi bili nositelji razvoja za svoj narod i svoju domovinu" dodala je Katić.

"Ono što svaki program traži su ljudi, povjerenje i rezultat odnosno reference za realizaciju. Upravo je to ono što HDZ BIH  nudi vama i jamči, jer temeljem vašeg povjerenja mi predstavnici u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti u Federaciji BiH danas s pravom i ponosom možemo reći da smo uistinu bili nositelji svih reformskih procesa sa preko 70% ukupnog učinka Vlade" kazala je Jelka Miličević, nositeljica liste za Parlament Federacije BiH, dopredsjednica i ministrica financija u Vladi FBiH.

"Povećanje BDP-a, izvoza, stranih investicija, briga o mladima putem programa za zapošljavanje, smanjenje javnog duga, povećanje prosječne plaća,mirovine ali i gospodarskih subjekata samo su neki od pokazatelja uzlazne putanje cjelokupnog društva u Federaciji za koju su prije svega kao najbolji igrači,  strijelci ali i najbolji golmani upravo bili kadrovi HDZ-a BiH" kazala je ministrica Miličević te istaknula nužnost daljnje zaštitite  nadležnosti županija i općina znamo ali i osiguranje ravnomjernog regionalnog razvoja te spomenula i barem djelomično ispravljanje nepravde vezane za raspodjelu javnih prihoda ali i nepravda prema hrvatskim braniteljima koju je aktualna valst naslijedila od prošle.

„Naš zajednički cilj je opstati, ostati i razvijati se na ovim Bogom danim prostorima. Pozivam vas da 7. listopada snagom zajedništva osiguramo legitimno zastupanje i predstavljanje našeg naroda i neka naš narod zastupaju samo oni kojima Hrvati daju svoj glas, kazao je dr. Nevenko Herceg, predsjednik Vlade HNŽ-a i nositelj liste za županijsku Skupštinu HNŽ-a.

„Spustili smo se na ulicu, u zbornicu, bolnicu, razgovarali s mladima, studentima, umirovljenicima, braniteljima, gospodarstvenicima i radnicima, otišli smo i u dijasporu, u svaki temeljni ogranak i mjesnu zajednicu i razgovarali s našim ljudima. Trenutak u kojem se nalazimo i odgovornost koja je pred nama je povijesna i sudbonosna za našu domovinu. Imamo Lijepu našu i njom se ponosimo, ali BiH je naša domovina. Nastojimo nastaviti kontinuitet dostojanstvene politike i zajedno s vama želimo preuzeti političku odgovornost za ostanak i opstanak na ovim prostorima.

Konkretni rezultati su najbolji pokazatelji naše vjerodostojnosti u našim programskim ciljevima koje smo zacrtali prije četiri godine i za koje smo dobili vaše povjerenje.

Hrvatice i Hrvati, dosta je toga urađeno, ali ova lista od 33 kandidata može i mora još bolje za vas i za sve nas. Naš program za koji tražimo povjerenje ima jasnu viziju razvijati se na ovom prostoru, kako mladi ne bi odlazili vani i kako bi sačuvali naš dom i domovinu.

Želimo i dalje razvijati gospodarstvo i težiti većem zapošljavanju mladih ljudi, jačati prometnu infrastrukturu, poticati strateški razvoj gospodarstva, unaprijediti reforme obrazovanja, kako bi naša djeca stjecala znanje i vještine koje traži tržište rada“, poručio je Herceg.

Predsjednik Gradskog odbora HDZ-a BiH Damir Džeba u svoje osobno te u ime  8 000 članova Gradske organizacije Grada Mostara pozdravio je sve nazočne kazavši kako je Mostar ključ te da se pored uspjeha u gospodarstvu, kulturi i sportu Hrvati Mostara moraju potvrditi i kao politički narod i ne ostati ispred vrata političkog odlučivanja.

"Mi se drugima ne bavimo jer nemamo taj luksuz a drugi se bave nama jer imaju brojnost. No uvjeren sam da smo i ovoga puta spremni dati naš hrvatski odgovor na politike koje nam žele birati predstavnike, te u zajedništvu spriječiti da se zastava hrvatskog naroda naziva zločinačkom. Ovu nedjelju moramo dati odgovor da smo narod koji politički djeluje, narod koji politički postoji i narod koji potvrđuje svoju domovinu, te zajednički dati do znanja da je Herceg Bosna dio naše Bosne i Hercegovine. Mi volimo svoj narod mi volimo svoju vjeru mi volimo svoju domovinu ali to ne znači da smo radikalni da smo isključivi i da ne želimo surađivati sa drugima" kazao je Džeba te još jednom pozvao sve nazočne da izađu na izbore jer se zaista radi o ostanku i opstanku.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

HDZ BiH: Domaći dužnosnici moraju predvoditi političke procese i europske integracije BiH

Priopćenje za javnost ŽO Mladeži HDZ BiH ŽSB

Priopćenje za javnost Gradskog odbora Mladeži HDZ-a BiH Široki Brijeg

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo