Bosna i Hercegovina     | 04.10.2018. 23:05 |

Novalić: Jedan od najvećih uspjeha Vlade je novo radno zakonodavstvo (VIDEO)

FENA Vernera Jakupović

SARAJEVO, 4. oktobra (FENA) - Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić večeras je u intervjuu za Federalnu televiziju rekao da među najvećim uspjesima Federalne vlade u aktuelnom mandatu smatra donošenje novog radno-pravnog zakonodavstva u FBiH, primjerenog tržišnoj ekonomiji, koje je potpuno zamijenilo dosadašnje.

Uređivanje penzionog sistema u Federaciji, ekonomski napredak koji se odslikava u rastu BDP-a i broja zaposlenih, kao i rast namjenske industrije unutar ukupnog industrijskog rasta, također su, smatra on, najveći uspjesi Vlade FBiH.

Zamoljen da prokomentira to što se, u oblasti cestogradnje, govori o nešto boljim rezultatima Republike Srpske nego Federacije BiH, Novalić je rekao da za to ima više razloga.

- Nije bilo investicionih sredstava, tri godine nisu bile usvojene akcize, pa se to sad otvorilo. To je jedan razlog, a ako govorimo o poređenju RS-a i Federacije BiH, kilometar puta u RS-u košta šest miliona eura jer takvi su predjeli, dok u Federaciji BiH je dosad  koštao 9,1, a putevi oko Zenice i Počitelja 18. Znači, znatno je veća cijena kilometra u Federaciji. Znatno je složenija struktura i mnogo više novca troši autoput u FBiH nego u RS-u - kazao je, između ostalog, premijer FBiH o toj problematici.

- Za dionicu Počitelj - Zvirovići dva puta je „obaran“ tender, ali je treći prošao i sad se samo čeka potvrda EIB-a da ta dionica krene. Kad je riječ o drugim dionicama - Ivan, pa od Nemile dalje, prema Žepču, te od sadašnjih zeničkih dionica, pa sve kroz Vranduk i do Nemile, ukupno je sad, ovog momenta, milijardu na tenderima. A ovih 470 miliona se, znači, gradi i bit će gotovo negdje do kraja našeg mandata – kazao je Novalić.

Upitan za povećanje broja zaposlenih u FBiH u njegovom mandatu, ističe da je statistika konačno, najprije federalna, uvidjela da pravi grešku i da se njeni podaci ne podudaraju s EUROSTAT-om ni sa Svjetskom bankom, kao ni s Vladinim ni s poreznim podacima, pa je ispravila, tako da su sad statistički podaci približni poreznim.

- Do danas su u FBiH zaposlene 48.972 osobe, što je rast 13 posto - naveo je Novalić. Među drugim faktorima, dodao je, tome su doprinijele i reformske mjere i finansijski zakoni, kao i radno-pravno zakonodavstvo.

Više faktora uticalo je i na evidentan rast prihoda i punjenje budžeta, a među njima su povećanje finansijske discipline i broja zaposlenih, kao i rast plaće.

- Finansijska disciplina je povećana u više pravaca, prvenstveno globalna, i to u dogovoru s Republikom Srpskom, a s druge strane, više nema 'zaštićenih' firmi, koje ne plaćaju poreze – kazao je premijer FBiH.

BDP je dostigao vrijednost 3,2, a na pitanje je li to dovoljno, Novalić je rekao da nije mada je, kako je dodao, on u svom programu predvidio rast 2,5, a u prva dva kvartala je dostigao 3,4.

- Naravno da nije dovoljno. Trebao nam je rast od pet i po do šest posto. Zato su nam trebale akcize i ulaganja u infrastrukturu i termoelektrane na samom početku mandata. Da smo to imali, bio bi to dodatni prinos BDP-u jer se investicije direktno reflektiraju na BDP – kazao je Novalić.

Upitan za poslovni ambijent u FBiH i nezadovoljstvo poslodavaca nametima za koje kažu da su najveći u okruženju, Novalić je rekao da to nije tačno - nameti nisu najveći u FBiH nego je obračun pogrešan.

-  Kad se neoporezive stavke, kao što je topli obrok, prijevoz, jubilarne nagrade, svedu u oporezive, naši nameti su prosječno 54,5 posto, znači, na 1.000 KM, 545 su nameti. U RS-u je to 620 KM, u Srbiji i Hrvatskoj 640. Prosječno, mi smo i sad na najnižoj ljestvici, ali problem je u tome što firme različito te namete obračunavaju - neko isplaćuje plaće 500 KM, a topli obrok 400 ili 350 - naveo je Novalić.

Na pitanje kako zaustaviti odlazak mladih ljudi i cijelih porodica iz FBiH, on je rekao da „to sigurno nećemo moći potpuno zaustaviti" i da "odlazak pameti" ugrožava društvo više od bilo čega.

Već naredna vlada će morati zamijeniti prioritete te pitanje socijale, primjerice, koje je ralativno riješeno, zamijeniti rješavanjem problema mladih.

Među potrebnim mjerama su poticaj zapošljavanju mladih, kao i potpora stambenom zbrinjavanju, što je Vlada FBiH, kako je istakao Novalić, već počinjala i pokazalo se dobrim.

Zamoljen da ocijeni rad Vlade FBiH bodovima od jedan do pet, odgovorio je: „Četiri“.

Novalić, koji nije na kandidatskim listama, upitan za daljnje političke planove i da li sebe eventualno vidi na istoj poziciji i u narednom mandatu, rekao je da se nije umorio i da projekat reforme nije završen, kao i da ne isključuje daljnje bavljenje sadašnjim poslom, ali ako bi neka koalicija  ponudila mogućnost provođenja onoga što nije provedeno u dosadašnjem mandatu.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/2207

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1dS0Us6mGua8E-BCjoNVlr_V6UVqpdRn7?usp=sharing

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Šabić: Rukovodstvo BHRT-a po nalogu politika želi stati u kraj FTV-u

Kremlj odbio reći da li će Putin dati intervju Tuckeru Carlsonu

Nerin Dizdar za BHRT: Stranački 'draftovi zapisnika' zbunjuju javnost

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom