Regija     | 04.10.2018. 19:31 |

Brnabić: Srbija još nije spremna za članstvo u EU

FENA Mladenka Krilic

BEOGRAD, 4. listopada (FENA) - U interesu Srbije je da postane članicom Europske unije (EU) čim prije je to moguće, ali "neće biti kraj svijeta" ako se to ne dogodi 2025. godine, ocijenila je u četvrtak srbijanska premijerka Ana Brnabić.

Ona je na otvaranju 7. summita EU-Jugoistočna Europa u Beogradu rekla da Srbija još nije spremna za članstvo, jer joj je interes da provede reforme, prenose srbijanski mediji.

-Kada bi nam Bruxelles poručio da Srbija može sutra postati članicom EU, ja bih rekla - ne, jer nismo spremni za to, pošto za članstvo u tom klubu želite biti dovoljno jaki, provesti reforme", rekla je Ana Brnabić na summitu EU- Jugoistočna Europa, čiji je organizator londonski The Economist, a tema „Održivi oporavak na Balkanu?-Srbija u vodećoj ulozi"

Brnabić je naglasila potrebu Srbije da reforme provede "zbog sebe, svojih građana i gospodarstva, a ne zbog Unije" i poručila da je Srbiji interes i prioritet očuvanje regionalne stabilnosti.

Za razliku od nekih zemalja u regiji, po ocjeni Ane Brnabić, Srbija "nije na euroatlantskom putu" jer ne želi članstvo u NATO.

Ne želimo postati članicom NATO-a, iako za jednu državu izvan EU imamo visok stupanj suradnje kroz Partnerstvo za mir, rekla je Brnabić.

Srbijanska premijerka je ukazala na to da Crna Gora zasad ima prednost na Srbijom s otvorena 32 od 35 pregovaračka poglavlja s EU, dok je Srbija otvorila 13, a dva zatvorila.

Brnabić kaže kako Srbija mora "što brže može" raditi na tome da zatvori otvorena pregovaračka poglavlja i poručuje da Srbija zagovara otvaranje pregovora EU s Makedonijom i Albanijom.

Predsjednica srbijanske vlade danas je, komentirajući ranije najavljene mogućnosti razmjene teritorija i korigiranja granica između Srbije i Kosova, ocijenila da Srbija sada pokušava zatvoriti Pandorinu kutiju otvorenu prije jednog desetljeća, kad je Kosovo jednostrano proglasilo neovisnost i postalo neovisno "bez poštovanja bilo kakvog demokratskog načela".

"Sada pokušavamo zatvoriti Pandorinu kutiju", rekla je Brnabić, ocijenivši kako je  "teško shvatiti hrabrost odluke" srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića da riješi kosovski problem.

 

 

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Srbija: Policija obnovila potragu za nestalom djevojčicom u okolici Bora

U Beogradu uhićena četvorica muškaraca zbog sumnje da su oteli muškarca iz Bangladeša

Srbija: Sjednica kolegija skupštine 1. travnja, sudjeluju i predstavnici oporbene koalicije

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom