Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Regija     | 04.10.2018. 19:37 |

Kandić o utvrđivanju činjenica o počinjenim ratnim zločinima

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 4. oktobra (FENA) - Međunarodna konferencija "Regionalna suradnja, odgovornost, istina i pravda u bivšoj Jugoslaviji", s fokusom na nastavak procesuiranja ratnih zločina nakon prestanka rada Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju u Haagu održana je u Sarajevu se 3. i 4. oktobra.

Aktivistica za ljudska prava Nataša Kandić je uime regionalne koalicije za REKOM istaknula važnost osnivanja regionalnog tijela u vezi utvrđivanja činjenica o počinjenim ratnim zločinima. 

- Činjenice imaju svoju vrijednost i moć, to je ono što je okupilo organizacije civilnog društva oko Inicijative za REKOM, da se činjenice o svim žrtvama utvrde i objedine. Brojka od 130.000 stradalih u ratovima na području bivše Jugoslavije još uvijek nije konkretan podatak. Tribunal u Haagu je unutar svojih istraga utvrdio okolnosti smrti oko 12.000 ljudi, a mi kao organizacije civilnog društva smo iz više izvora evidentirali oko 24.000 ljudskih žrtava, ne samo civila već i vojnika, pripadnika različitih vojnih formacija... Iza nas je veliki posao kojeg je napravilo civilno društvo - naglasila je Kandić.

Na konferenciji je također govorila voditeljica Documente - Centra za suočavanje s prošlošću, Vesna Teršelič, koja je  naglasila da je najveći izazov priznavanje patnje svih žrtava.

- Krucijalno je otvoriti pitanje da li je moguće imati više narativa o ratu. Hrvatsko društvo se sada polarizira po liniji službene verzije rata i svih drugih, koje su različite - poručila je ona.

Teršelič je također istaknula da se događa da pravosuđe uradi dobar posao, primjerice kod presuda za zločin u Gospiću i Medačkom džepu, ali onda politički vrh negira činjenice uime dnevno političkih intreresa pozdravljajući osuđenog ratnog zločinca, saopćeno je iz Centar za suočavanje s prošlošću 'Documenta'.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Hrvatska: Šest Rafalea sletjelo u Veliku Goricu

Hrvatska: Ukrajinac (22) osumnjičen za ubojstvo sunarodnjaka u Slavonskom Brodu

Split: Izložba "Marko Marulić i Split - zajedničkih 500 godina"

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu