Bosna i Hercegovina     | 04.10.2018. 16:09 |

Predstavnici biroa za zapošljavanje iz regiona danas u Tešnju, sutra u Prnjavoru

FENA Vehid Begunić

TEŠANJ, 4. oktobra (FENA) - Tridesetak predstavnika javnih službi za zapošljavanje iz pet zemlja zapadnog Balkana te javnih službi za zapošljavanje iz Federacije BiH i Republike Srpske, u okviru realizacije projekta "Platforma za zapošljavanje i socijalna pitanja" (ESAP) nalaze se danas u posjeti općini Tešanj.

Ta je općina izabrana kao primjer dobre prakse u funkcioniranju lokalnog partnerstva između privrede i vlasti u FBiH.

- Na temu lokalnog partnerstva razgovarali smo i s načelnikom Općine Suadom Huskićem, a naši su gosti bili oduševljeni njegovim načinom rada, razmišljanjem i poznavanjem ove tematike. Nakon toga, posjetili smo i kompaniju “Mann Hummel”, gdje nam je mladi direktor Mahmut Galijašević objasnio način na koji biraju kadrove te kako surađuju sa srednjom školom u kojoj se obrazuju kadrovi za majstorska zanimanja koja su im potrebna - kaže Haris Huskić, rukovoditelj Sektora za aktivnu politiku zapošljavanja Federalnog zavoda za zapošljavanje BiH. 

U toku je okrugli sto o temi lokalnog partnerstva, na koji su, kako ističe Huskić, pozvali direktore osam najvećih i najuspješnijih kompanija iz tog grada, a koje će predstavnici službi za zapošljavanje iz Srbije, Crne Gore, Makedonije, Albanije, Kosova i BiH imati priliku pitati sve što ih zanima o načinu biranja i potreba za kadrovima.

- Cilj ovog projekta je jačanje kapaciteta javnih službi za zapošljavanje zapadnog Balkana kroz proces učenja i razmjenu iskustava te primjera dobre prakse. Sutra ćemo, na istu temu, razgovarati i sa privrednicima i nadležnim u opštini Prnjavor, a koju su kolege iz Republike Srpske izabrale za ovu priliku - dodaje Huskić.

On ističe kako su u aprilu ove godine zaposlenici biroa zapošljavanja iz ovih zemalja bili gosti Srbije, koja je za temu izabrala “Zapošljavanje invalidnih lica”, a u junu Crne Gore, u kojoj su razgovarali o temi “Zapošljavanje mladih”.

Sljedeći će susreti, najavljuje Huskić, do kraja ove godine biti organizirani u Makedoniji i Albaniji.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Zvizdić: Potrebni su nam politička stabilnost i posvećenost neophodnim ekonomskim reformama

Kantić: Tešanjski sajam ostvario rezultate iz rekordne 2019. (VIDEO)

Tešanjski sportski klubovi omogućili besplatne članarine za porodice s troje ili više djece

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo