Bosna i Hercegovina     | 04.10.2018. 15:28 |

KSS - Nastavak dokaznog postupka u predmetu Čengić i drugi

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 4. oktobra (FENA) - Direktnim ispitivanjem sudskog vještaka kriminalističke struke Zlatka Dugandžića, čija je uža specijalnost vještačenje dokumenata, rukopisa i novca, danas je u Kantonalnom sudu Sarajevo (KSS) nastavljeno suđenje Alenu Čengiću, Adnanu Hadžibajriću, Mehmedu Puškiću i Adisu Skorupanu, koji se terete za organizirani kriminal u 'slučaju Holiday Inn'.

Vještak Dugandžić, koji je ispitan na okolnosti tačke 1. optužnice, a na temelju Naredbe Tužiteljstva Kantona Sarajevo od 2. marta 2016, kazao je kako je predmet grafološke analize bilo ukupno 112 dokumenata, uključujući naloge blagajne, priznanice, dnevne blagajničke izvještaje, fakture, ugovore...

U fokusu nalaza i mišljenja ovog vještaka, datiranog 29. marta 2016. godine, bili su potpisi na spornim dokumentima prvo, drugo i trećeoptuženog, te još tri osobe koje su ranije osumnjičene u istom predmetu  (Sabina Bajraktarević, Jasmina Šehović, Nerman Čeho), uključujući kompariranje spornih i nespornih potpisa/dokumenata.

Vještak je kazao da je identifikacija svakog dokumenta apsolutno puzdana, te da tu nema dileme. Dugandžić, između ostalog, navodi primjer jednog dokumenta u dva primjerka koje čine ovjerena i neovjerena kopija, odnosno replike istog primjerka (ugovora), uz opasku da su na jednom izvršene naknadne manipulacije, odnosno dopisan određeni sadržaj.

Advokatica Lejla Čović, prethodno je reagirala uime odbrane optuženih, istaknuvši da odbrana nikada nije zaprimila Nalaz i mišljenje vještaka Dugandžića.

Dodala je da je o tome obaviješteno Tužiteljstvo, te zatražila odgodu suđenja kako bi se odbrana upoznala sa sadržajem spomenutog nalaza i pripremila za unakrsno ispitivanje.

Sud je, međutim, odlučio da se vještak Dugandžić na današnjem ročištu ispita direktno, a da njegovo unakrsno ispitivanje bude nastavljeno u sklopu narednog nastavka glavnog pretresa.

Optužnica aktere 'slučaja Holiday Inn' tereti za organizirani kriminal u vezi s poreznom utajom, ugrožavanjem sigurnosti, teškom krađom, oštećenjem tuđe stvari i organiziranjem otpora.

Naredno ročište u ovom predmetu, koji se nalazi u fazi dokaznog postupka, odnosno izvođenja dokaznih prijedloga optužbe, zakazano je za 18. oktobar.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

FUP - Đugum osuđen na 13, a Mušić na šest i po godina zatvora zbog organiziranog kriminala

Prihvaćeno jamstvo, ukinut pritvor i određene mjere zabrane Blagojeviću i Šinikoviću

Određen pritvor Sejdiću i Bukvi osumnjičenima za neovlašteni promet narkoticima

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta