Bosna i Hercegovina     | 04.10.2018. 14:44 |

Mašić: Sarajevu treba široka vizija integrisanog urbanog razvoja

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 4. oktobra (FENA) – Sarajevu treba široka vizija integrisanog urbanog razvoja – poručili su predstavnici Socijaldemokratske partije BiH koji su na pres-konferenciji predstavili projekte “Sarajevo - jedan grad, jedan kanton” i “Sarajevo Holding - jedno preduzeće za pružanje svih komunalnih usluga građanima”. 

Politički direktor SDP-a BiH Damir Mašić je kazao da je vizija koju nudi SDP  grad-kanton Sarajevo. Cijeli kanton - jedan grad.

Po njegovim riječima, postojeći nivo gradske administracije bi se ukinuo, a Kanton Sarajevo bi praktično objedinio i gradske i kantonalne nadležnosti, tako da bi imali gradonačelnika koji bi ujedno bio premijer i šefove službi za određene resore koji bi ujedno bili i ministri.

- Praktično to bi omogućilo, ne samo ogromne uštede, nego bi preraspodjela nadležnosti bila u toj mjeri efikasnija i korisnija za građane. Integracija grada i kantona će proći bez otkaza postojećim uposlenicima, ali će omogućiti ogromne uštede i srezati nepotrebne desetorostruke troškove – kazao je Mašić.

Dodaje je da bi svih devet kantonalnih općina ušle u grad Sarajevo.  

Podsjetio je da je još u bivšoj državi grad Sarajevo obuhvatao puno veću regiju i to mu je omogućavalo da se pravilno razvija infrastrukturno, komunalno, saobraćajno, ali i u pogledu privrede i stanogradnje.

- Sarajevu treba široka vizija integrisanog urbanog razvoja - istaknuo je Mašić.

Generalni sekretar SDP-a BiH Irfan Čengić je kazao da je jedan od najvećih problema u našoj sredini komunalna privreda.

Predstavljajući projekt “Sarajevo Holding - jedno preduzeće za pružanje svih komunalnih usluga građanima”, naveo je kako bi trebalo ukinuti postojeća komunalna preduzeća i desetine direktora, izvršnih direktora, sekretarica i previše administracije i napraviti jedan holding.

- Želimo građanima da omogućimo da na jednom mjestu plaćaju sve račune i na jednom računu te će njihove komunalije biti jeftinije nego što su sada. Usluga koju će pružati taj sarajevski holding će biti puno kvalitetnija od desetina komunalnih preduzeća koja danas pružaju usluge – naveo je Čengić.

Dodao je da ovo nije izmišljanje „tople vode“, te da su dobri primjeri zagrebačkog i ljubljanskog holdinga.

- Suvlasnici ovog holdinga bi bili zajedno općine, grad i kanton, a kasnije kada grad postane kanton ne bi imali više problema kada su u pitanju nadležnosti lokalnih samouprava i kantona – kazao je Čengić.  

Napomenuo je da ovom mjerom radnici koji rade u komunalnim preduzećima neće ostati bez posla, ali „generalni direktori hoće ostati bez svojih fotelja, službenih vozila i ostalog, a građani će dobiti kvalitetnije usluge“.    

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Počelo uređenje Trga Karla Paržika na Marijin dvoru

Glasanje u Sarajevu za parlamentarne izbore u Hrvatskoj

Međunarodni lideri turizma 6. i 7. juna u Sarajevu na samitu 'Otpornost i inovacije'

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'