Bosna i Hercegovina     | 04.10.2018. 13:51 |

Počelo uklanjanje devastiranog objekta 'Austrijske kuće'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 4. oktobra (FENA) - Načelnik Općine Centar Sarajevo Nedžad Ajnadžić i direktor Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo Mirza Hulusić danas su potpisali Ugovor o osnivanju prava građenja u korist Općine Centar u svrhu izgradnje (rekonstrukcije) objekta Austrijske kuće u parku u Ulici Patriotske lige, gdje je nekada i postojala.

Zavod za izgradnju KS je vlasnik i posjednik zemljišta i devastiranog objekta Austrijske kuće, a ovim ugovorom se Općini Centar daje pravo građenja (rekonstrukcije) objekta Austrijske kuće.

Iz Općine navode da su nakon višegodišnjih napora da se iznađe rješenje za problem obnove tog devastiranog objekta konačno stvoreni uslovi za početak realizacije projekta. Radnici građevinske firme "Bosman" danas su započeli sa uklanjanjem devastiranog objekta.

Ajnadžić je naglasio da je ovaj projekt visoko na ljestvici prioriteta Općine Centar.

- Općina Centar je osim učestvovanja u izradi planskog dokumenta, provela proceduru odabira idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja Austrijske kuće. Prvonagrađeni rad je bio podloga za naručivanje i izradu idejnog projekta te izdavanje urbanističke saglasnosti. Na ovom prostoru ćemo izgraditi jedan moderan objekt u kojem će biti smješten Centar za zdravo odrastanje djece i Kuća nacionalnih manjina. Očekujemo da ćemo do kraja godine dobiti i glavni projekt, te na proljeće započeti sa izgradnjom objekta - pojasnio je Ajnadžić.

Ministar pravde i uprave KS Mario Nenadić naglasio je da se radi o izuzetno značajnom projektu čijom realizacijom se građanima Sarajeva vraća bivša Austrijska kuća na puno upravljanje i raspolaganje, saopćeno je iz Općine Centar.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Iz Grada kažu da se neće rušiti zaštićene građevine

Općina Stari Grad naložila uklanjanje zvučnika sa fasada zgrada u Štrosmajerovoj ulici

Univerzitet u Hong Kongu uklonio statuu u čast ubijenih na Tjenanmenu

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu