Kultura     | 04.10.2018. 12:14 |

Izložba posvećena Prvoj demokratskoj republici Gruziji

FENA Nermina Omerbegović

SARAJEVO, 4. oktobra (FENA) - Arhiv Federacije Bosne i Hercegovine ugostio je u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine Nacionalni arhiv Gruzije koji se predstavio izložbom „Prva demokratska republika  Gruzija“.

Prva demokratska republika Gruzija je nastala u danima Oktobarske revolucije i trajala od 1918. do 1921. godine, kada je okupacijim Crvene armije uključena u sistem Sovjetskog Saveza.

Gruzija je bila dio SSSR-a do 1991 godine.

Direktor Arhiva Federacije BiH Ademir Jerković podsjetio je da saradnja dva arhiva traje dvije godine te da je gruzijski arhiv ugostio izložbu „Srebrenički inferno“ o stradanju Srebrenice.

Direktorica Nacionalnog arhiva Gruzije Teona Iashvili zahvalila je Arhivu Federacije BiH na prilici  da se u Sarajevu prezentira izložba posvećena stogodišnjici osnivanja Prve republike Gruzije.

- Ova godina je važna za našu zemlju - slavimo 100 godina nezavisnosti naše demokratije. Izložba pokriva period od 1918. do 1921. i opisuje različite aspekte Prve Republike za vrijeme trogodišnje nezavisnosti - rekla je Iashvili.

Izložba se sastoji od postera na kojima se nalaze detalji o izbornim procedurama Ustavotvorne skupštine, o autokefalnosti Gruzijske crkve. Bitan dio izložbe posvećen je vanjskoj politici i vojnim pitanjima. Također, prezentirani su dokumenti iz kulture, obrazovanja, medija i svakodnevnog života, kao i dokumenti o okupaciji Gruzije od strane Crvene armije.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Arhiv Federacije danas u znak sjećanja na genocid otvara izložbu 'Underground-Pod zemljom'

Arhiv Federacije sutra u znak sjećanja na genocid otvara izložbu 'Underground-Pod zemljom'

Arhiv Federacije BiH i Muzej Sarajeva organizovali izložbu novinskih tekstova povodom 1. marta

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta