Bosna i Hercegovina     | 04.10.2018. 12:27 |

Ministar Grubeša na otvaranju stručnog savjetovanja sudaca u Neumu

FENA Saopćenje

NEUM, 4. listopada (FENA) - Ministar pravde BiH Josip Grubeša, predsjednik Suda BiH Ranko Debevec, predsjednik VSTV-a Milan Tageltija i direktor Centra za edukaciju sudaca i tužitelja Arben Murtezić otvorili su u četvrtak u Neumu tzv. "Koledž sudaca", redovito godišnje međunarodno stručno savjetovanje za suce i stručno osoblje Suda BiH.

 Cilj je savjetovanja razmijeniti iskustva sudaca iz prakse kako bi se unaprijedio njihov, ali i rad pravosuđa u cjelini, izvijestilo je Ministarstvo pravde BiH.

 "Znanje je uvijek bilo na visokoj cijeni, posebno danas, međutim znanje nije konačna kategorija, a to pokazuju suci koji su se ovdje okupili kako bi razmijenili svoja iskustva, dodatno se educirali i ujednačili svoje prakse u svakodnevnom radu u sudnicama", kazao je ministar Grubeša, istaknuvši kako su pravosudne institucije samostalne i neovisne u svom radu, ali upućene na suradnju kako bi svoj rad podigle na višu razinu kvalitete.   

 Predsjednik VSTV-a Tageltija kazao je kako je veliko breme na pravosuđu u cjelini te kako ga je teško nositi, pogotovo u bh. društvu koje je podijeljeno po svim osnovama.

 "Ali ako moramo imati instituciju u koju će svi imati povjerenje onda je to Sud BiH", rekao je Tageltija te napomenuo kako su najvažniji predmeti kojima se Sud mora baviti presude za ratne zločine, te one za kriminal i korupciju.

 Kaznena politika Suda BiH, potvrđivanje optužnice, komuniciranje sa svjedocima, učinkovito rukovođenje glavnim pretresom - samo su neke od tema o kojima će se raspravljati na dvodnevnom savjetovanju u Neumu na kojemu, uz suce i stručno osoblje iz Suda BiH, sudjeluju i pravni eksperti iz Vrhovnoga suda Hrvatske, te iz Slovenije.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Energetski samit: Lokalne zajednice mogu imati korist od energetskih inovacija

Obnovljivi izvori energije budućnost energetskog sektora u Bosni i Hercegovini

Nikšić i Jurković posjetili Dom zdravlja Neum: Naglašen nastavak suradnje i zajedničko djelovanje

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu