Svijet     | 04.10.2018. 12:44 |

Willamson: Cyber napadi Rusije 'akti izopćene države'

FENA Internet

BRUXELLES, 4. oktobra (FENA) - Britanski ministar odbrane Gavin Williamson u četvrtak je nazvao niz globalnih cyber napada, za koje se optužuje Rusija, kao nesmotrene akcije "izopćene države" i kazao je da će Britanija i njeni NATO saveznici razotkrivati takve akcije u budućnosti.

- Tamo gdje Rusija djeluje na neselektivan i nesmotren način, kada je riječ o tim cyber napadima, mi ćemo ih razotkriti - izjavio je Williamson novinarima u Bruxellesu nakon razgovora s američkim ministrom odbrane Jimom Mattisom i ostalim kolegama iz NATO-a.

Njegovi komentari uslijedili su nakon što su australski i britanski zvaničnici saopćili da je ruska vojna obavještajna služba GRU iza tih napada. Britanski nacionalni centar za cyber sigurnost tvrdi da su četiri nova napada povezana s GRU-om kao i raniji cyber napadi. 

Naveo je napade na Svjetsku antidopinšku agenciju, ukrajinske saobraćajne sisteme i američke predsjedničke izbore iz 2016. kao najvjerovatnije djelo GRU-a.

Britanski zvaničnici optužili su GRU za martovski napad nervnim agensom na bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripala i njegovu kćerku Juliju u engleskom gradu Salisburyju. Rusija negira svaku umješanost u napad.

Ta otkrića dolaze u vrijeme dok SAD, Britanija, Danska i Holandija danas trebaju ponuditi svoje ofanzivne cyber kapacitete NATO-u u borbi protiv takvih napada.

- Mi ne idemo unazad. Mi ćemo zapravo jasno pokazati da, kada Rusija djeluje, mi ćemo je razotkriti - izjavio je Williamson.

- To nisu akcije velike sile. To su akcije izopćene države i mi ćemo nastaviti sarađivati sa saveznicima u njenom izoliranju, prinuditi je da uvidi da ne može nastaviti da se ponaša na takav način - kazao je.

Ranije su australski premijer Scott Morrison i ministrica vanjskih poslova Marise Payne objavili zajedničko saopćenje u kome navode kako australske obavještajne agenciju smatraju da je GRU "odgovoran za takav model zloćudnih cyber aktivnosti".

Oni tvrde da Australija nije značajno oštećena, ali da su cyber napadi izazvali ekonomsku štetu i doveli su do prekida u radu civilne infrastrukture u drugim zemljama, prenosi agencija AP.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Putin razgovarao s čelnicima država Sahela, dogovorio sigurnosnu i ekonomsku saradnju

Više od 4.600 tražitelja azila stiglo u Britaniju u ovoj godini, novi problem za Sunaka

Kirgistan traži od svojih građana da odgode nepotrebna putovanja u Rusiju

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo