Bosna i Hercegovina     | 04.10.2018. 13:47 |

Održana donatorska večer za djecu bez roditeljskog staranja

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 4. oktobra (FENA) - U organizaciji Hope and Homes for Children Bosne i Hercegovine sinoć je upriličena donatorska večer s ciljem prikupljanja sredstava za uspostavljanje Dnevnog centra za djecu pod rizikom od razdvajanja.

Dnevni centar za djecu pod rizikom od razdvajanja predstavlja sigurno mjesto za djecu, koje obezbjeđuje pristup uslugama školskog sistema, socijalne zaštite i brige o zdravlju djece, te ima izuzetan značaj u prevenciji u razdvajanju od bioloških/hraniteljskih porodica koje su izložene višestrukim izazovima, kao i usklađivanje porodičnih odnosa.

U Dnevnom centru djeca mogu dobiti topli obrok, učestvovati u edukativnim radionicama i igrati se, dok njihovi roditelji imaju mogućnost da u Servisu za podršku porodicama i djeci stiču obrazovanje, pristupe tarapeutskim radionicama, a sve ciljem izgradnje kvalitetnijeg odnosa unutar porodice.

- Dnevni centar predstavlja jedan od projekata transformacije institucionalne brige za djecu bez roditeljskog staranja, a koncept se zasniva na zamjeni dosadašnjeg načina zbrinjavanja djece u ustanovi velikog smještajnog kapaciteta sa adekvatnijim alternativama. To prvenstveno podrazumijeva preveniranje razdvajanja djece od porodica putem Dnevnog centra, podrške porodicama - istakla je direktorica Hope and Homes for Children u BiH Anisija Radenković.

Navodi da se za djecu za koju se ne može naći ni jedno rješenje zbrinjavanja uspostavljaju Mali porodični domovi. Uspješno su implemetirali ovaj projekt u Zenici, a u narednom periodu, kako je istaknula, nadaju se izgradnji Malog porodičnog doma u Tuzli. Uporedo s tim, provode se aktivnosti uspostavljanja drugih servisa poput Dnevnog centra, Servisa za podršku porodicama i djeci i mobilnih timova.

Projekat se provodi u saradnji sa Ministarstvom za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice Kantona Sarajevo, JU Kantonalni centar za socijalni rad, UNICEF-om i KJU "Dom za djecu bez roditeljskog staranja Sarajevo", a Dnevni centar upravo bi trebao biti izgrađen u sklopu ove ustanove.

- Donatorska večer od velikog je značaja kako bi se što prije prikupila finansijska sredstva potrebna za rekonstrukciju i opremanje Dnevnog centra u objektu Doma za djecu. Kroz Dnevni centar će se promovirati i  dječija prava, te obezbijediti bolja budućnost za djecu kako bi imala jednake šanse i postala aktivni subjekti u kreiranju svog života - kazala je direktorica KJU "Doma za djecu bez roditeljskog staranja Sarajevo" Belma Ahmagić.

Donatorskoj večeri odazvale su se brojne poznate ličnosti iz kulturnog i javnog života, poput ambasadora Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u BiH Matthew Field, a prisutnima su se obratili i ambasadori organizacije HHC u BiH Arma Tanović i Latif Moćević, saopćili su organizatori.

Nakon obraćanja, zvanice su mogle su uživati u muzičkom programu i pjesmama Latifa Moćevića.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

BiH izdvaja 0,9 posto BDP-a za obranu, Oružanim snagama nedostaje 1.500 profesionalnih vojnih lica

Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u raženom brašnu podrijetlom iz Litve

Izbori za Hrvatski sabor: Do 16.30 sati na izbore izašlo 28.003 birača u BiH

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta