Ekonomija     | 04.10.2018. 10:33 |

Izaslanstvo HBŽ-a posjetilo gradilište vjetroelektrane Jelovača

FENA Mario Loncar

TOMISLAVGRAD, 4. listopada (FENA) - Izaslanstvo Hercegbosanske županije (HBŽ) i općine Tomislavgrad obišlo je u srijedu gradilište vjetroelektrane Jelovača, drugog vjetroparka na području općine Tomislavgrad, odnosno BiH.  

U izaslanstvu, koje je bilo predvođeno tomislavgradskim načelnikom Ivanom Vukadinom i predsjednikom Skupštine Hercegbosanske županije Robertom Bagarićem, bili su i ministri u Vladi HBŽ-a Stipan Šarac i Petar Galić, te zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Jozo Bagarić.

Kako je priopćeno iz Ureda načelnika Općine Tomislavgrad, izaslanstvo su primili predstavnici investitora, tvrtke F.L. Wind, Ante Musa i Ivan Ševo, koji su ih upoznali s dosadašnjim aktivnosti na izgradnju ovoga vjetroparka.

Inače, poduzeće F.L. Wind započelo je s radom 2012. godine, a osnovano je s ciljem proizvodnje i prodaje električne energije koja bi se dobivala iz obnovljivih izvora energije, u ovome slučaju energije vjetra.

Prije početka izgradnje provođena su višegodišnja istraživanja oko vjetropotencijala, a s Hercegbosanskom županijom potpisan je Ugovor o koncesiji na razdoblje od 30 godina, kao i Ugovor o međusobnoj suradnji s općinom Tomislavgrad. Nakon toga pristupilo se izradi cjelokupne investicijsko-tehničke dokumentacije, traženju potrebnih rješenja, suglasnosti od nadležnih tijela, te u konačnici 2017. godine opsežnim radovima na izgradnji VE Jelovača.

Prema projektu, na ovom se lokalitetu gradi vjetropark ukupne instalirane snage 36 MW, odnosno 18 turbina po 2 MW proizvođača Siemens Gamesa s pripadajućom infrastrukturom trafostanice TS 33/110 kV, priključnog dalekovoda 100 KV i interne kabelske mreže u dužini 105 kilometara.

Dosad su završeni svi građevinski radovi, izgrađena je trafostanica i priključni dalekovod te izvedeno kabliranje srednje naponske mreže, a u tijeku je montaža turbina, čiji je završetak planiran za naredni mjesec dana.

Završetkom montaže vjetroelektrana Jelovača ulazi u probni rad, u kojemu se obavljaju potrebna testiranja kako bi se zadovoljili uvjeti priključenja na mrežu, nakon čega slijedi komercijalni pogon s punim kapacitetima vjetroparka.

Predviđena godišnja proizvodnja ovoga vjetroparka iznosi 110 GWh, što bi bio ekvivalent potrošnje 30 000 kućanstava.

Vrijednost investicije do puštanja u komercijalni pogon iznosi 40.000.000 eura, a sredstva su osigurana kreditnim aranžmanom komercijalnih banaka, što predstavlja najveću privatnu investiciju u FBiH.

Iz Općine također napominju kako je planirana izgradnja još jednog vjetroparka na planini Tušnica, planirane instalirane snage 40 MW, za koju je već izrađen idejni projekt i dobivena lokacijska dozvola. 

U tijeku je izrada glavnog projekta i ostalih potrebitih odobrenja kako bi se moglo pristupiti izvođenju radova.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Na području HBŽ-a doček Nove godine prošao bez izgreda i incidenata

U školama HBŽ-a proveden Program usavršavanja za poslove provedbe projekata

Predstavnici Ministarstva pravosuđa HBŽ-a i ADS-a FBiH razgovarali o upravljanju ljudskim resursima

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'