Stranačke aktivnosti     | 04.10.2018. 09:22 |

Saopćenje za javnost SDPBiH

FENA Saopćenje

Povodom probijanja roka Bosne i Hercegovine za podnošenje odgovora na dodatna pitanja iz Upitnika za pristupanje Evropskoj uniji, kandidat za člana Predsjedništva BiH Denis Bećirović je izjavio da je ključni razlog za kašnjenje nesposobnost i politizacija ovog procesa u režiji aktuelne vlasti: 

„Uprkos potpunoj nefunkcionalnosti vladajuće koalicije, ipak je postojao tračak nade da je mehanizam koordinacije, iako komplikovan i nedržavnički strukturisan, ipak koliko-toliko uhodan. Građani su se sigurno ponadali da postoji minimum političke zrelosti i svijesti o bitnosti ovog procesa među vladajućim strukturama, kako bi on nakon mučnih zastoja i nesnalaženja vlasti ipak bio doveden do kraja“, izjavio je Bećirović. 

„Ipak, ispostavilo se da je komplikovani mehanizam koordinacije zapravo mehanizam opstrukcije koji je kreirala vlast. On predstavlja poligon za međusobne ucjene koje su omogućene derogiranjem države i prenošenjem ovlaštenja za odgovaranje na dijelove Upitnika na niže bosanskohercegovačke administrativne jedinice, entitete i kantone. U kombinaciji sa nezainteresovanošću, neodgovornošću i nesposobnošću vlasti dobili smo konačni ishod prema kojem smo neslavni rekorderi po sporosti u odgovaranju na Upitnik. Oni koji su se slikali s našom aplikacijom za članstvo u EU i pravili pompezne događaje od primopredaje odgovora su očito ovaj događaj posmatrali kao korisnu predizbornu predstavu, a ne kao sudbinsko pitanje naše države i građana“, dodao je Bećirović. 

Prof. dr. Denis Bećirović je zatim zaključio: „Nesaglediva šteta je već napravljena. Opet su nam zbog politikanstva i populizma propali mjeseci i godine za brži pristup EU. Posebno je zabrinjavajuće totalno odsustvo osjećaja vladajućih za temeljne interese građana i neuviđanje rizika zbog moguće dramatične promjene političkog konteksta pola godine prije izbora za Evropski parlament. Kao član Predsjedništva BiH neću šutjeti ako vlast – ma ko je sutra činio – svojom nefunkcionalnošću, egocentričnošću, kratkovidnošću i neznanjem bude direktno ugrožavala evroatlantsku budućnost Bosne i Hercegovine. Takvu neozbiljnost građani Bosne i Hecegovine nisu zaslužili i ona se više ne može tolerisati.“

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

SDP-Pozivamo sve političke činitelje da prihvate odluku visokog predstavnika kao pozitivan iskorak

Saopćenje za javnost SDPBiH

Saopćenje za javnost SDPBiH

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'