Najave     | 04.10.2018. 09:41 |

KS - Učenici srednjih škola posjetit će Memorijalni centar Srebrenica - Potočari

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 4. oktobra (FENA) - Prva grupa učenika Druge gimnazije, Gimnazije Obala i Katoličkog školskog centra posjetit će u ponedjeljak Memorijalni centar Srebrenica-Potočari. 

U školskoj 2018/2019. godini planirana je posjeta Memorijalnom centru učenika koji pohađaju drugi razred srednje škole.  Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo je u budžetu osiguralo sredstva za realiziranje ove  aktivnosti, jer im je u interesu da Memorijalni centar učenici posjećuju svake godine.

Na ovaj način žele kod učenika razvijati svijest o pripadnosti domovini i patriotske osjećaje za pravičnost i istinu, saopćeno je iz Pres-službe KS.

Svaka srednja škola će osigurati prisustvo nastavnika historije i po jednog nastavnika za svako odjeljenje iz škole, koji će biti pratnja učenicima prilikom posjete Memorijalnom centru Srebrenica- Potočari.

Nastavnici historije su dužni pripremiti se na adekvatan način, te za vrijeme puta prema Potočarima, učenicima prenijeti historijske činjenice vezane za period agresije na Bosnu i Hercgvonu 1992-1995. godine, s posebnim osvrtom na događaje koji su prethodili 11.julu 1995. godine, zatim danu pada Srebrenice, kao i opis događaja koji su uslijedili nakon toga.

U Memorijalnom centru će biti održan i historijski čas za sve učenike i nastavnike.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Hota-Muminović: Razlozi za pokretanje štrajka neosnovani, a štrajk nezakonit

Češka Republika namjerava podržati Rezoluciju o Srebrenici

Rezolucija o Srebrenici ima podršku u Ujedinjenim narodima, protiv Srbija, Rusija, Venecuela, Nikaragva i Sjeverna Koreja

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana