Svijet     | 04.10.2018. 10:04 |

Indonezijska policija uhapsila 92 osobe zbog pljački u regiji potresa

FENA Internet

PALU, 4. oktobra (FENA) - Indonezijska policija saopćila je u četvrtak da je uhapsila 92 osobe zbog pljačke robe u oblastima razorenim potresom i cunamijem u centralnoj pokrajini Sulawesi.

Brigadni general nacionalne policije Dedi Prasetyo kazao je da će sigurnost biti pojačana kako bi se očuvali red i mir u Paluu, najvećem gradu u zoni potresa. 

Lokalna televizija javila je da su 92 osobe uhapšene s opljačkanom robom, među kojom su automobilske gume, motorno ulje i poljoprivredna oprema. Oni su  iz Palua i obližnjih oblasti pogođenih prirodnom katastrofom prošlog petka.

Pomoć sporo stiže do preživjelih, a očajni mještani provalili su u prodavnice kako bi uzeli zalihe hrane. Vlasti su saopćile da mještani mogu samo uzimati hranu i da će prodavnice kasnije biti obeštećene. 

Prasetyo je istaknuo da predsjednik države Joko Widodo ohrabruje ponovno pokretanje ekonomskih aktivnosti, ali da se poslovne aktivnosti ne mogu pokrenuti bez adekvatne sigurnosti.

Sudeći po zvaničnim brojkama, broj poginulih nadmašio je 1.400, uz hiljade povrijeđenih i 70.000 raseljenih ljudi. Očekuje se da će broj žrtava biti veći, a  zvaničnici su saopćili da su se timovi za potragu i spašavanje domogli svih pogođenih oblasti. 

Očekuje s da aerodrom oštećen potresom bude ponovo otvoren za civilni saobraćaj tokom dana.  Indonezijska vojska dovodi pojačanja kako bi pomogla u osiguranju bezbjednosti i u potrazi za preživjelima i eventualnim novim žrtvama.

Potpukovnik Agus Hariyanto saopćio je da je stotinu marinaca stiglo na aerodrom u Paluu i da je još 200 na putu rema zračnoj luci. Vojni avioni koriste se za evakuiranje povrijeđenih ljudi i drugih preživjelih iz Palua.

Nekoliko nevladnih grupa također je stiglo u potresom pogođene oblasti,. Tajvanska fondacija Tzu Chi poslala je desetočlani tim liječnika i osatalog medicinskog osoblja a očekuje se da će još medicinskih radnika stići tokom dana. Oni će pomoći u evakuiranju nekolicine povrijeđenih pacijenata koji čekaju na aerodromu, prenosi Associated Press.

 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Rusija uhapsila četvoricu osumnjičenih za ubistvo 93 osobe u koncertnoj dvorani u blizini Moskve

U poplavama u Indoneziji 26 poginulih i najmanje šest nestalih

Iran uhapsio 11 osumnjičenih za umiješanost u maskr u Kermanu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo