Najave     | 04.10.2018. 07:38 |

Šesnaest porodica izbjeglih i raseljenih osoba useljava u nove stanove u Olovu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 4. oktobra (FENA) - Ispred novoizgrađene zgrade u Olovu danas će 16 porodica izbjeglih i raseljenih osoba preuzeti ključeve od stanova, koji su im dodijeljeni u okviru Regionalnog stambenog programa u Bosni i Hercegovini.

Osim zgrade u Olovu, do sada je izgrađeno i useljeno sedam zgrada sa 185 stanova te obnovljene/izgrađene 534 porodične kuće. Do kraja godine očekuje se izgradnja još jedne stambene zgrade sa 15 stanova te obnova/izgradnja oko 400 porodičnih kuća.

U sklopu Regionalnog stambenog programa planirana je izgradnja/obnova ukupno 3.192 stambene jedinice za izbjeglice i raseljena lica, od čega 2.260 porodičnih kuća i 51 višestambena zgrada sa 932 stana namijenjena za stambeno zbrinjavanje po modelu neprofitnog socijalnog stanovanja.

Vrijednost programa je oko 1,2 milijarde KM, od čega se više od 200 miliona odnosi na projekte u BiH.

- Sve to bilo bi neizvodivo bez podrške međunarodne zajednice, prije svih, Evropske unije, kao najvećeg donatora sa učešćem od oko 450 miliona KM te Sjedinjenih Američkih Država, Italije, Njemačke, Norveške, Švicarske, Danske, Turske i drugih zemalja donatora i podrške UNHCR-a, OSCE-a i Razvojne banke Vijeća Evrope - saopćeno je iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, koje je vodeća institucija Državnog projekta stambenog zbrinjavanja.

Implementacija potprojekata povjerena je Federalnom ministarstvu raseljenih osoba i izbjeglica, Ministarstvu za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske te Odjelu za izbjeglice, raseljene osobe i stambena pitanja Vlade Brčko Distrikta BiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Prosječna cijena prodatih novih stanova u BiH 2.630 KM po kvadratu

Trajno zbrinuti - Devet porodica u Ključu dobilo nove stanove

Direktor Fondacije Hemiias uručio ključeve nove zgrada sa sedam stanova za djecu bez roditeljskog staranja

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana