Svijet     | 03.10.2018. 14:06 |

Međunarodni sud pravde naredio ukidanje nekih američkih sankcija Iranu

FENA Internet

DEN HAAG, 3. oktobra (FENA) - Najviši sud Ujedinjenih nacija u srijedu je naredio Sjedinjenim Državama da ukinu sankcije Iranu koje utiču na uvoz humanitarnih roba i proizvoda i službe povezane sa sigurnošću civilne avijacije. 

Presude Međunarodnog suda pravde zakonski su obavezujuće, ali ostaje da se vidi da li će im se administracija predsjednika Donalda Trumpa povinovati.

Trump je u maju pooštrio sankcije protiv Irana nakon što se povukao iz iranskog nuklearnog sporazuma. Iran je osporio sankcije i podnio je pritužbu Međunarodnom sudu pravde. 

Sud je naveo u preliminarnoj presudi da Washington "mora ukoniti, sredstvima po vlastitom izboru, sve prepreke koje proističu iz ponovnog uvođenja sankcija na iranski uvoz lijekova i medicinske opreme, hrane i poljoprivrednih proizvoda, kao i rezervnih dijelova i opreme neophodnih za osiguranje bezbjednosti civilne avijacije". 

Uviodeći takozvane "provizorne mjere", predsjednik suda Ahmed Yusuf istaknuo je da će se postupak nastaviti i da Sjedinjene Države još mogu osporiti jurisdikciju suda.

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif na Twitteru je pohvalio presudu, nazivajući je još jednim neuspjehom "o sankcijama ovisnih" Sjedinjenih Država i "pobjedom vladavine zakona". Dodao je da je imperativ za međunarodnu zajednicu da se "kolektivno usprotivi malignom američkom unilateralizmu". 

Iranska državna televizija također je pohvalila odluku suda postavljajući telop na dnu TV ekrana: "Pobjeda Teherana nad Washingtonom pred sudom u Haagu".

Američki diplomati u Haagu nisu imali nikakve trenutne reakcije.

Očekuje se da SAD ospore jurisdikciju suda na narednom ročištu. Nikakav datum nije utvrđen za novo ročište.

Iran tvrdi da sankcije predstavljaju kršenje bilteralnog sporazuma iz 1995., poznatog kao Sporazum o prijateljstvu, koji regulira i promovira ekonomske i konzularne veze između dvije zemlje.

Sporazum je potpisan dok su SAD i Iran još bili saveznici nakon revolucije iz 1953. godine - koju su podstakli Britanija i SAD - koja je na kraju učvrstila vladavinu šaha Mohammada Reze Pahlavija.

Diplomatski odnosi su prekinuti nakon Islamske revolucije iz 1979., zauzimanja američke ambasade u Teheranu i talačke krize koja je nastala nakon toga. Sporazum je, ipak, ostao na snazi, prenosi Associated Press.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Iranski predsjednik Raisi od sutra u posjeti Pakistanu

Bombardovana baza proiranskih snaga u Iraku

Iran umanjio značaj izraelskog napada, nije nagovijestio odmazdu

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta