Stranačke aktivnosti     | 03.10.2018. 13:49 |

Priopćenje za javnost Koalicije Hrvatsko zajedništvo

FENA Saopćenje

Otvoreno pismo provincijalu fra Jozi Marinčiću

Poštovani provincijale fra Jozo,

poštovani članovi uprave Bosne Srebrene,

poštovani gvardijani!

Držim neprimjerenim to da neki gvardijani i članovi Vaše zajednice javno daju potporu kandidatu za hrvatskog člana Predsjedništva Draganu Čoviću i njegovoj stranci HDZ-u BiH. Vi i sami znate da to nije u skladu ni s crkvenim ni redovničkim zakonima i propisima, a nije ni korektno prema drugim političkim predstavnicima bosansko-hercegovačkih Hrvata ni prema katolicima i Hrvatima u Bosni i Hercegovini koji godinama ispaštaju upravo zbog politike Dragana Čovića i njegovog HDZ-a i koji se posljednjih godina zbog te politike masovno iseljavaju iz svoje domovine. Bosna i Hercegovina je sekularna država, pa izravno miješanje vjerskih predstavnika u politiku nije u skladu ni s Ustavom ove zemlje.

Ja sam bio đak u Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Visokom i bosanske franjevce sam uvijek doživljavao kao ljude koji odgovorno i nepristrano stoje uz svoje vjernike, a ne uz politiku i političke stranke. Iznenađen sam i razočaran zbog toga što se neki članovi Vaše zajednice, zloupotrebljavajući habit i njegovo simboličko značenje, stavljaju u službu stranke čija je politika najodgovornija za stanje u kojem se sada nalaze bosansko-hercegovački katolici i Hrvati , a za koje se Vi pastoralno brinete.

Ne tražim Vašu potporu ni za sebe ni za svoju političku opciju (HDZ 1990-Hrvatsko zajedništvo), ali mislim da bi bilo korektno da se ogradite od ovakvih nečasnih i nefranjevačkih istupa članova Vaše zajednice i javno kažete da Franjevačka provincija Bosna Srebrena ne podržava Dragana Čovića i HDZ BiH i niti jednu drugu političku opciju, nego načela i vrijednosti. Time biste u javnosti sačuvali dobru sliku o Bosni Srebrenoj koju poštuju i svi narodi u ovoj zemlji i o drugim Vašim časnim franjevcima koji se ne miješaju u dnevnu politiku i time biste omogućili svojim vjernicima da po svojoj savjesti daju glas onima za koje misle da ga zaslužuju.

Izravno miješanje članova Vaše zajednice u predizbornu kampanju šteti ugledu Vaše zajednice, unosi smutnju među katolike i Hrvate u BiH, i izravno je suprotstavljena načelima koja su sadržana u stavovima koje je u povodu ovih izbora uputila Biskupska konferencija BiH putem Komisije Justitia et pax (Pravda i mir), a kod dijela vjernika koji su direktno egzistencijalno i socijalno žrtve takve politike stvara mučan osjećaj iznevjerenosti upravo od onih kojima stoljećima najviše vjeruju. Zato smatram da se, u skladu s Vašim franjevačkim poslanjem i ugledom koji uživate u Bosni i Hercegovini među katolicima i Hrvatima , trebate ograditi od javnih istupa trojice vaših gvardijana koji su ovih dana nekritički i neprimjereno svrstali uz jednu političku opciju.

S poštovanjem – Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ 1990 i voditelj Koalicije Hrvatsko zajedništvo

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Zelenika nije sigurna u regularnost izbora

Priopćenje za javnost Koalicije Hrvatsko zajedništvo

Priopćenje za javnost Koalicije Hrvatsko zajedništvo

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu