Kultura     | 03.10.2018. 13:29 |

Vijeće ministara pomoglo rad četiri institucije kulture s 1,1 milion KM (VIDEO)

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 3. oktobra (FENA) - Vijeće ministara Bosne i Hercegovine izdvojilo je 1,1 milion KM iz sredstava nakon naplate klirinškog duga Rusije za podršku četiri institucije kulture u BiH, a sredstva će, uz precizne projekte, biti utrošena na obnovu objekata i unapređenje rada.

Ugovore o dodjeli sredstava potpisali su danas ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović, direktori Arhiva BiH i Zemaljskog muzeja BiH Saša Klepić i Mirsad Sijarić, predstavnica Historijskog muzeja BiH Naida Sijarčić te uime Olimpijskog muzeja Sarajeva gradonačelnik Abdulah Skaka. Zemaljskom muzeju BiH odobreno je 500.000 KM, Historijskom i Olimpijskom muzeju po 250.000 KM i Arhivu BiH 100.000 KM.

Kako je najavio direktor Zemaljskog muzeja Mirsad Sijarić ova sredstava bit će utrošena u sanaciju dotrajalih dijelova zgrade koja je nacionalni spomenik BiH, ali je iznio podatak da Muzeju treba 10 miliona KM za hitne sanacije.

Direktor Sijarić uime četiri institucije kulture zahvalio je Vijeću ministara i pozvao i federalne i kantonalne institucije da pomognu kulturnim institucijama, apsurdnim nazivajući činjenicu da je BiH država koja ne želi priznati najveći muzej koji je dobila u naslijeđe.

Muzej je imao dug od 3,9 miliona KM uz 48 posto kamate zbog neisplaćenih doprinosa 2015. godine kada je otvoren nakon što je tri godine imao daskama okovana vrata, a sada je taj dug smanjen na milion KM te je izražena nada će od sljedeće godine Muzej pozitivno poslovati.

Gradonačelnik Skaka najavio je da će ovim sredstvima biti završena obnova Olimpijskog muzeja, institucije koja čuva važan segment historije BiH i podsjeća na Zimske olimpijske igre održane u Sarajevu 1984. godine, izražavajući nadu da će vrata otvoriti 2019. godine za bh. građane i turiste.

Ministar Osmanović naglasio je da ove institucije imaju veliki društveni i kulturni značaj, podsjećajući da je obišao neke od njih gdje se uvjerio u činjenicu da se važni dokumenti, posebno u Arhivu BiH, koji svjedoče o dugogodišnjoj prošlosti BiH čuvaju u neuvjetnim prostorijama zbog čega bi mogli nestati.

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić, koji je prisustvovao potpisivanju ugovora, kazao je novinarima, da državni budžet koji je zatekao nakon preuzimanja ove dužnosti nije predviđao nikakva sredstva za kulturu ili sport.

Budžetska stavka bila je nula, tvrdi Zvizdić, zbog čega je već na početku mandata obećao da će se to promijeniti te je izrazio nadu i da će naredni saziv Vijeća ministara imati sluha za pomoć institucijama kulture koje čuvaju neprocjenjivo kulturno naslijeđe.

Podsjetio je da Zemaljski muzej čuva milione eksponata koji dokazuju postojanost države o čemu trebaju učiti buduće generacije, a čuvanje takvih eksponata kao i onih koje ima Historijski muzej, Arhiv i Olimpijski muzej predstavljaju izuzetan značaj u vremenu kada se pokušavaju falsificirati činjenice iz prošlosti.

Svjetska turistička organizacija pozicionirala je BiH na deveto mjesto u svijetu kao zemlju koja po broju stanovnika ima najveći porast broja turista, zbog čega Zvizdić kaže da se to treba imati na umu jer Sarajevo i cijela država imaju itekako šta ponuditi posjetiteljima.

- BiH predstavlja istinski spoj istoka i zapada kao i unikatan prostor hiljadugodišnjeg tkanja tapiserije različitih kultura, svjetonazora i tradicije - zaključio je Zvizdić. 

Sredstva će biti dodijeljena Odlukom Vijeća ministara BiH o odobravanju sredstаva ostvarenih po osnovu naplate potraživanja od Ruske Federacije po Aneksu "C" Sporazuma o pitanjima sukcesije za podršku projektima kulture u BiH, na prijedlog Ministarstva civilnih poslova BiH.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/2197/

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1mFBaH7ZxHvSKnw97fNHWFMeMu1tCsOQY?usp=sharing

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Odluke i zaključci sa sjednice Vijeća ministara Bosne i Hercegovine

Direktori kulturnih institucija razgovarali s ministrom kulture HNŽ-a

Trinaest javnih ustanova kulture u KS od sada će moći raspolagati vlastitim javnim prihodima 

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo