Ekonomija     | 03.10.2018. 12:56 |

Addiko očekuje rast BDP-a BiH za 2018. i 2019. od 3.1, odnosno 3.5 posto

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 3. oktobra (FENA) - U makroekonomskoj analizi za Bosnu i Hercegovinu koju je pripremio Odjel ekonomskih istraživanja Addiko Grupacije prognoziran je rast BDP-a za 2018. i 2019. od 3.1, odnosno 3.5 posto u odnosu na prošlu godinu, baziran na jačoj privatnoj potrošnji, vanjskoj potražnji i eksterno finansiranim javnim investicijama.

Navedeno je da očekuju da se deficit tekućeg računa ponovno proširi na 5.1 posto BDP-a u 2018. uslijed većeg trgovinskog deficita, dok se za inflaciju očekuje porast od 1.4 posto u 2018., prije ubrzanja na dva posto u 2019. 

- Nakon skromnog porasta BDP-a u prvom kvartalu 2018. od dva u odnosu na prošlu godinu, podaci ukazuju da će se ekonomska aktivnost ubrzati tokom drugog kvartala i nadalje na temelju snažnog izvoza i dinamične privatne potrošnje - istakao je direktor Odjela ekonomskih istraživanja Addiko Grupacije Hrvoje Stojić.

Dodao je da su zadovoljni prognozom BDP-a od 3.1 posto u fiskalnoj 2018., koji je pokrenula snažnija privatna potrošnja uslijed povećanja zaposlenosti te plaća, rekordna turistička sezona, novčane doznake i zaduživanje stanovništva.

U analizi je istaknuto da će ulaganja biti usmjeravana putem javnih investicija uslijed jačih infrastrukturnih radova radi povećanja rasta BDP-a u 2019. prema 3.5 posto. Iako je MMF odgodio svoju tranšu od 38 miliona eura u julu, očekuju bolju likvidnost budžeta, obavezivanje EBRD od 700 miliona eura za infrastrukturne nadogradnje u periodu od 2018. do 2020., te snažnije izvozne izglede koji će podržati kapitalna ulaganja, saopćeno je iz Addiko Grupacije.

- Projekti u energetici podržavaju naša očekivanja. Dodatan poticaj energetskom sektoru doći će iz IPA fondova iz EU s obzirom na toda su bh. vlasti usvojile Okvirnu energetsku strategiju do 2035. - naglasio je Stojić.

Agencija S&P potvrdila je kreditni rejting BiH kao vrlo spekulativan (B/B) sa stabilnim pogledom, odražavajući ekonomsku i institucijsku slabost, visoke deficite tekućeg računa, prolongirano formiranje funkcionalnog državnog parlamenta nakon izbora, te time i sporije reforme. Istovremeno, procjene se temelje na čvrstom ekonomskom rastu, stabilnoj fiskalnoj poziciji i niskom i prihvatljivom dugu. S&P bi razmotrio povećanje rejtinga ako bi se političko stanje stabiliziralo, vlasti poboljšale agilnost reformi te ako se vanjski financijski tokovi stabiliziraju, što bi rezultiralo snažnijim porastom, investicijskim zamahom i višim prihodima, navedeno je, između ostalog, u analizi.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Hrvati u Srbiji – nikada malobrojniji, iznadprosječno stari i slabo obrazovani

MUP RH: U piću pronađeno sredstvo za pranje ili odmašćivanje

Državni inspektorat RH: U mineralnoj vodi iz Rijeke nema nepravilnosti

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom