Svijet     | 03.10.2018. 09:51 |

Macron prihvatio ostavku ministra unutrašnjih poslova Gerarda Collomba

FENA Internet

PARIZ, 3. oktobra (FENA) - Francuski predsjednik Emmanuel Macron prihvatio je ostavku ministra unutrašnjih poslova Gerarda Collomba, saopćila je u srijedu Jelisejska palata, u posljednjem udarcu francuskom čelniku koji je prethodno odbijao dopustiti svom lojalnom ministru da napusti vladu.

Collomb, koji je smatran jednim od najpouzdanijih Macronovih saveznika, nagovijestio je prije dvije sedmice kako namjerava podnijeti ostavku naredne godine, ali se našao pod rastućim pritiskom, i u ponedjeljak je učinio prvobitni pokušaj da napusti vladu koji je glatko odbio predsjednik Macron.
 
U saopćenju objavljenom u srijedu ujutru Jelisejska palata potvrdila je da je Macron prihvatio novi pokušaj ostavke Collomba.

- Predsjednik je prihvatio ostavku Gerarda Collomba i zatražio je od premijera da obavlja njegove dužnosti do imenovanja nasljednika - navodi se u saopćenju.

Collomb, uticajna ličnost na francuskoj politikoj sceni, objavio je kako planira da se kandiduje za svoj stari položaj gradonačelnika jednog od najvećih francuskih gradova Lyona.

Kazao je da će ostati ministar do evropskih izbora u maju iduće godine, ali se našao pod pritiskom da odmah podnese ostavku.

Macronov ured u ponedjeljak navečer je izjavio da je predsjednik stavio veto na njegov pokušaj ostavke, insistirajući na "povjerenju" prema 71-godišnjem Colombu.

Collomb je, međutim, izjavio u utorak da još namjerava odstupiti, stvarajući zabunu u francuskom političkom establišmentu.

- Gerard Collombe ponovo je podnio ostavku. Koliko dugo će ta farsa trajati? objavila je u tweetu čelnica krajnje desnice Marine Le Pen.

Premijer Edouard Phillippe otkazao je posjetu Južnoj Afici zakazanu za četvrtak i petak nakon što je od njega  zatraženo da obavlja dužnosti ministra Collomba, saopćio je njegov ured.

Po francuskom ustavu predsjednik imenuje i razrješava ministre po instrukcijama premijera.

Collomb je ranije upoređivao odnose s Macronom, 31 godinu mlađim od njega, kao između oca i sina. On je plakao od sreće tokom Macronove inauguracije u maju 2017.

Njihovi su se odnosi, međutim, pogoršali ovog ljeta zbog skandala koji je okruživao bivšeg Macronovog sigurnosnog savjetnika Alexandrea Benallu, optuženog za nasilje nad demonstrantima, prenosi AFP.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Francuska spremna da nastavi s finansijskom pomoći za UNRWA

Francuska se zalaže za veće ograničavanje uvoza prehrambenih proizvoda iz Ukrajine

Francuski javni deficit porastao na 5,5 posto BDP-a

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo