Bosna i Hercegovina     | 02.10.2018. 20:01 |

Na 2. 'Skakavac Trailu' učestvovalo 200 trkača iz deset zemalja

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 2. oktobra (FENA) - Planinarsko društvo "Skakavac" uspješno je u subotu realiziralo 2. Skakavac Trail, takmičenje u trčanju u prirodi, saopćeno je iz tog udruženja.

U trci od 43 kilometra i 2.100 m uspona, u ženskoj konkurenciji prvo mjesto zauzela je Jasmina Kavazović (BiH), drugo  Anela Muhtarević (BiH), dok je treća bila Ivana Ivandija iz Hrvatske. U muškoj konkurenciji prvi je bio Rafal Klecha iz Poljske, a slijede ga Marko Starčević te Mirsad Abdaković iz Bosne i Hercegovine.

U trci od 32 kilometra i 1.270 m uspona prva je bila Bosanka Šejla Kapetanović - Jenko, druga Tara Gaines iz Sjedinjenih Američkih Država, a treća Anita Pašagić Kapetanović iz Bosne i Hercegovine. Od muškaraca je prvi bio Poljak Dawid Studecki, drugi Kornej Arkoš iz BiH, a na trećem mjestu je Irhad Suljić, također iz BiH.

U najkraćoj utrci od 18 kilometara, sa usponom od 830 m, u ženskoj konkurenciji su sva tri prva mjesta osvojile Bosanke: Amila Štaljo, kao prva, Aida Džafić, druga, a treća Emina Mahmutović.

Skakavac Trail je održan uz podršku Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine kao specijalnog partnera.

Vodeći se jednim od najpoznatijih sportskih slogana: „citius, altius, fortius” (“brže, više, jače”), organizator, Planinarsko društvo "Skakavac", uložilo je napor kako bi ovogodišnja utrka bila bolja i ponudila više trkačima.

Tako su se ove godine trkači mogli prijaviti na tri utrke različitih dužina od 18, 32 i 43 kilometra, od kojih se svaka vrednuje ITRA i UTMB® kvalifikacijskim bodovima.

Tokom pripreme manifestacije, volonteri Planinarskog društva "Skakavac" trasirali su i trajnom markacijom obilježili staze u dužini od 55 kilometara, što će koristiti svim građanima koji se bave trčanjem, planinare ili šetaju u prirodi. 

Nekoliko dana prije utrke su postavljene i privremene markacije, kao i kese za otpatke, koje timovi udruženja uklanjaju kako bi prirodni ambijent ostao čist i netaknut. 

U drugom Skakavac Trailu učestvovalo je 200 trkača od prijavljenih više od 230 iz deset zemalja: Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije,  Slovenije, Poljske, Irske, Slovačke, Švedske, Austrije te Sjedinjenih Američkih Država.

Učesnici su zadovoljni organizacijom i kažu da će se takmičiti i naredne godine.

Svi pobjednici su dobili vrijedne nagrade koje su obezbijedili Skakavac Trail, Hotel Termag, US Pollo, GBT i Outdoor Shop. 

Prvu utrku je svečano otvorio načelnik općine Stari Grad u Sarajevu Ibrahim Hadžibajrić, a nagrade prvoplasiranima su dodijelili direktor Ustanove za zaštićena prirodna područja Osman Delić, ministar privrede Kantona Sarajevo Muharem Šabić te ministar kulture i sporta Mirvad Kurić.

Za uspjeh Skakavac Traila zaslužne su i institucije partneri: Turistička zajednica KS, Ministarstvo kulture i sporta KS, opštine Stari Grad i Vogošća, Ustanova za zaštićena prirodna područja KS, Zavod za očuvanje kulturno-istorijskog nasljeđa Sarajevo, Federalna uprava Civilne zaštite, Crveni križ Kantona Sarajevo,  JP Sarajevo šume, JP Aerodrom Sarajevo kao i značajan broj društveno odgovornih privrednih subjekata.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Isak otvorio matematičko takmičenje za učenike iz Zeničko-dobojskog kantona

Zagreb - Završeno 29. međunarodno takmičenje u učenju Kur’ana, prvi put pobijedila žena

U Sarajevu počelo 15. takmičenje u hifzu Kur'ana na nivou Bosne i Hercegovine

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo