Bosna i Hercegovina     | 02.10.2018. 17:14 |

Ambasada Norveške donirala informatičku opremu Centru za profesionalni razvoj

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 2. oktobra (FENA) - Ambasada Kraljevine Norveške je kroz bilateralnu saradnju sa Štabom NATO-a u Bosni i Hercegovini donirala Centru za profesionalni razvoj (CPR) Komande za obuku i doktrinu (KOiD) informatičku i drugu opremu za multifunkcionalne učionice.

Vrijedna donacija, koja je predata danas, doprinijet će efikasnijem obučavanju i testiranju pripadnika Oružanih snaga BiH koji budu na obuci u CPR u kasarni "Travnik" u Travniku.

Ukupno 32 računara sa pratećom informatičkom opremom će omogućiti da se u budućnosti, osim obuke i podizanja stepena poznavanja stranih jezika pripadnika OS BiH u CPR, izvodi i testiranje iz poznavanja stranih jezika. Ova donacija će omogućiti i individualni rad, a s ciljem osposobljavanja naših pripadnika i stvaranja efikasnijih OS BiH.

Zahvalivši se na značajnoj donaciji, komandant KOiD brigadir Slaven Blavicki upoznao je zamjenika komandanta Štaba NATO-a u Sarajevu, brigadira Mortena Henriksena sa načinom funkcioniranja obuke u centrima KOiD, te sa planom razvoja i potrebama za naredni period.

Brigadir Siniša Jeftenić je u ime MO BiH naglasio značaj donacije koja doprinosi informatičkoj osposobljenosti CPR, ali i procesu obučavanja, testiranja i sticanja novih znanja pripadnika OS BiH.

Prema riječima zamjenika komandanta Štaba NATO-a u Sarajevu, brigadira Mortena Henriksena, podrška OS BiH ali i jedinicama KoiD se nastavlja i u budućnosti kroz različite projekte.

Pomoćnik ministra odbrane BiH za upravljanje personalom Sead Muratović kazao je da je ovo pokazatelj pametne i korisne investicije u znanje i obuku koja će značiti svima. On je naglasio da se uz entuzijazam, rad i trud naših pripadnika, te uz podršku partnera i prijatelja iz NATO-a i Kraljevine Norveške može očekivati značajno unapređenje obuke u OS BiH.

Kraljevina Norveška je prethodno u ovoj godini CPR donirala pametne table, laptope, projektore, štampače i klima uređaje za dvije učionice u kojima se izvodi nastava za polaznike osnovne oficirske i osnovne podoficirske obuke, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MOBiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Općina Novi Grad donirala 50.000 KM za pomoć narodu Palestine

Vrijedna donacija za Dom zdravlja u Tuzli

Pametna klupa poklon Gradu Ljubuškom

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'