Bosna i Hercegovina     | 02.10.2018. 17:13 |

Brkić u Briselu na sastanku političkih direktora šest zemalja zapadnog Balkana

FENA Saopćenje

BRISEL/SARAJEVO, 2. oktobra (FENA) - Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić sudjelovao je na Trećem sastanku političkih direktora šest zemalja zapadnog Balkana (WB6), na poziv Jean- Christophe Belliarda, zamjenika generalnog tajnika u Europskoj službi za vanjske poslove (EEAS), koji je održan danas u Briselu u organizaciji EEAS-a.

Teme sastanka bile su aktualna situacija na zapadnom Balkanu, odnosi zapadnog Balkana s Europskom unijom, odnosi s Rusijom i Istočno partnerstvo, pregled agende sa Samita EU- zapadni Balkan u Sofiji, usuglašavanje sa zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom Europske unije, kao i odnosi zemalja regije sa Narodnom Republikom Kinom, Republikom Turskom, te situacija na Bliskom istoku.

 U svom obraćanju, zamjenik ministra Josip Brkić istaknuo da BiH veliku pozornost posvećuje političkom dijalogu s Europskom unijom, kako s njenim institucijama tako i pojedinačno sa zemljama članicama. Podcrtao je da veliki značaj za zemlje zapadnog Balkana ima nastavak potpore Europske unije razvoju ekonomije, jačanju mira, stabilnosti i sigurnosti. Pri tome je naročito važnim ocijenio princip vrednovanja napretka na osnovu individualnih postignuća i provedbi neophodnih reformi.

 Naglasio je značaj Strategije Europske komisije za zapadni Balkan zajedno s Akcijskim planom i šest konkretnih vodećih inicijativa koje imaju za cilj određena područja od zajedničkog interesa: vladavinu prava, sigurnost i migracije, socioekonomski razvitak, transport i energetsku povezanost, digitalnu agendu, pomirenje i dobrosusjedske odnose, čija će provedba značajno doprinijeti transformaciji regije zapadnog Balkana.

Zamjenik ministra je istaknuo da je Bosna i Hercegovina, slijedeći smjernice Europske komisije nedavno usvojila Strateški okvir za reformu javne uprave u BiH za razdoblje od 2018. do 2022. godine, zatim Okvirnu energetsku strategiju Bosne i Hercegovine do 2035. godine, te najavio nastavak aktivnosti na daljnjem jačanju vladavine zakona na svim razinama vlasti, borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala, kao i na poboljšanjima u području poštivanja ljudskih prava. BiH će također nastaviti provedbu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i ispunjavanju obveza koje proizlaze iz njega.

Informirao je sudionike sastanka da BiH trenutno dovršava proces odgovaranja na dodatna pitanja iz Upitnika EK i da će odgovori uskoro biti dostavljeni kako bi do kraja 2018. godine Komisija mogla dati pozitivno mišljenje i preporuku za dodjelu statusa zemlje kandidata.

 Zamjenik ministra je istaknuo opredijeljenost Bosne i Hercegovine za daljnji razvoj i jačanje regionalne suradnje u okviru Berlinskog procesa i šestorke zapadnog Balkana (WB6) s ciljem stvaranja pozitivnog političkog ozračja u regiji.

U daljnjem izlaganju zamjenik Brkić je govorio o predstojećim izborima u BiH, i izrazio očekivanja da će izbori biti fer, otvoreni i transparentni.

 Također, naglasio je da je BiH usvojila izmjene krivičnog zakona u Parlamentarnoj skupštini BiH, kao i strategiju ruralnog razvoja BiH i energetsku strategiju BiH.

 Govoreći o Samitu EU-zapadni Balkan koji je održan u svibnju u Sofiji, zamjenik ministra je uz važnost pozitivnih i snažnih poruka koje su poslane sa Samita, istaknuo i značaj najavljene stručne i financijske potpore EU za zapadni Balkan.

 U okviru jačanja i angažiranja u oblasti sigurnosti i migracija, zamjenik ministra je podcrtao  važnost poboljšanja suradnje u okviru upravljanja migracijom i granicama.

Tijekom razgovora o odnosima s Rusijom i Istočnom partnerstvu, zamjenik ministra Brkić je istaknuo da BiH i Rusija imaju dobre i stabilne odnose. Tijekom nedavne posjete ministra vanjskih poslova Ruske Federacije Sergeja Lavrova Bosni i Hercegovini potvrđena je potpora Rusije dosljednoj provedbi Daytonskog mirovnog sporazuma uz uvažavanje nadležnosti BiH, entiteta i načela ravnopravnosti triju konstitutivnih naroda, te iskazana želja da Opći izbori u BiH, 7. listopada budu održani poštivajući u potpunosti ove principe.

Glede rješavanja krize u Ukrajini zamjenik ministra je naveo da se BiH zalaže za rješavanje situacije mirnim i diplomatskim putem, uz konstruktivnu potporu cijele međunarodne zajednice.

U nastavku je istaknuta opredijeljenost BiH za produbljivanjem suradnje u oblasti zajedničke vanjske i sigurnosne politike, te je navedeno da je u prošlom razdoblju BiH veći broj izjava uskladila sa izjavama EU. Naglašen je i doprinos BiH jačanju sigurnosti, osobito nakon nedavnog porasta broja migranata kroz tzv. "Balkansku rutu". BiH je zajedno s regijom zapadnog Balkana, pojačala napore za rješavanje krize na temelju načela solidarnosti i odgovornosti, te s punim poštivanjem međunarodnih obveza.

U drugom dijelu susreta političkih direktora razmijenjena su mišljenja o situaciji na Bliskom istoku, odnosima s Republikom Turskom i Narodnom Republikom Kinom, saopćio je Ured za odnose s javnošću iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

 

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Brkić: Integracija u EU i unapređenje odnosa s NATO-om prioriteti bh. vanjske politike

Brkić: Za BiH od ogromnog značaja da dobije pozitivnu odluku o pokretanju pristupnih pregovora

Konaković i Brkić s ministricom Luehrmann: Otvaranje pristupnih pregovora podstiče razvojni proces

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta