Bosna i Hercegovina     | 02.10.2018. 14:38 |

Ombudsmeni BiH - Važnost osiguranja uživanja prava za svako dijete u BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 2. oktobra (FENA) - Ombudsmeni Bosne i Hercegovine i ove godine ukazuju na značaj obilježavanja Međunarodne nedjelje djeteta, tradicionalnog međunarodnog događaja koji ima za cilj usmjeriti pažnju odraslih na važnost osiguranja uživanja prava za svako dijete u Bosni i Hercegovini, bez diskriminacije, uz poštivanje principa najboljeg interesa djeteta.

Ombudsmeni BiH u saopćenju za javnost navode da je osnovna pretpostavka za  osiguranje prava djeteta da nadležni organi, prije svega, zakonodavna, izvršna i sudska vlast svoje djelovanje zasnivaju na principima utvrđenim UN Konvencijom o pravima djeteta, a ne samo prilikom obilježavanja značajnih datuma.

U skladu s navedenim, Ombudsmeni BiH pozivaju nadležne organe kao donosioce odluka da vode računa o tome da li će tom odlukom bilo koje dijete biti diskriminisano, da li ta odluka uzima u obzir najbolji interes djeteta, da li je pravo djeteta na razvoj obuhvaćeno ovom odlukom, te da li su djeca imala mogućnost da izraze svoje mišljenje vezano za pitanja koja ih se tiču, i da li je ono uzeto u obzir.

- U tom kontekstu, zabrinjavajuće je da se sve više djeca koriste u političke svrhe, za popunu medijskih sadržaja kroz različite reality programe. Ombudsmeni pozivaju nadležne organe da urgentno djeluju, donošenjem propisa kojim će se osigurati preveniranje zloupotrebe djece - navodi se u saopćenju. 

Ombudsmeni izražavaju posebnu zabrinutost zbog položaja djece kao žrtava torture, uključujući i nasilje u porodici, ali i djece u sukobu sa zakonom, te su u tom cilju sačinili „Analizu stanja u ustanovama u kojima su smješteni maloljetnici u sukobu sa zakonom u BiH“, a izvještaj o realizaciji preporuka datih u tom dokumentu uskoro će biti predstavljen javnosti.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Ombudsmeni BiH čestitali Međunarodni dan djeteta, ukazali na potrebu zaštite djece i maloljetnika

Ombudsmeni BiH - Poštovati prava i slobode utvrđenih Konvencijom UN-a o pravima djeteta

U Sarajevu konferencija o ljudskim pravima u BiH, procjena stanja

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!