Svijet     | 02.10.2018. 13:56 |

Južna Koreja procjenjuje da Sjever ima do 60 komada nuklearnog oružja

FENA Internet

SEUL, 2. oktobra (FENA) - Vodeći južnokorejski zvaničnik poručio je poslanicima u parlamentu kako se procjenjuje da Sjeverna Koreja ima i do 60 komada nuklearnog oružja, u prvom javnom komentaru Seula o obimu tajnovitog nuklearnog arsenala Sjevera. 

Ministar za ujedinjenje  Cho Myoung-gyon izjavio je da se procjene o obimu sjevernokorejskog nuklearnog arsenala kreću od 20 do 60 komada nuklearnog oružja. On je odgovarao na pitanje poslanika, rekavši da je informacija došla od obavještajne službe, vodeće južnokorejske špijunske agencije. Nacionalna obavještajna služba nije mogla odmah komentirati navode ministra.

Moguće je da je Cho i nenamjerno otkrio informaciju. Njegovo ministarstvo saopćilo je u utorak kako Choovi komentari ne znače da će Južna Koreja prihvatiti Sjevernu Koreju kao nuklearnu državu, sugerirajući da će diplomatski napori Seula na denuklearizaciji Sjevera biti nastavljeni. 

Južnokorejska procjena arsenala Sjevera ne razlikuje se mnogo od raznih civilnih procjena uglavnom zasnovanih na količini nuklearnih materijala za koje se vjeruje da ih je proizveo Sjever.

Sudeći po izvještajima južnokorejske vlade, procjenjuje se da je Sjever proizveo 50 kilograma plutonija za korištenje u oružju, dovoljnu količinu za najmanje osam bombi.

Brojni strani eksperti tvrde da Sjeverna Koreja vjereovatno upravlja dodatnim tajnim tvornicama za obogaćivanje urana. 

Sjever je ušao u razgovore sa Sjedinjenim Državama i Južnom Korejom u ovoj godini, navodeći kako je voljan da pregovara o odustajanju od svog nuklearnog arsenala. Diplomatski napori kasnije su blokirani zbog sumnji koliko je iskrena Sjeverna Koreja u svom obećanju o razoružavanju, ali će američki državni sekretar Mike Pompeo posjetiti Pyongyang u ovom mjesecu kako bi pripremio teren za drugi samit između predsjednika Donalda Trumpa i sjevernokorejskog čelnika Kim Jong Una, prenosi AP.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Arsenal nastoji odagnati sumnje u meču protiv Bayerna

Arteta izražava divljenje prema Emeryju, ali želi ključnu pobjedu protiv Aston Ville

Arteta: Arsenal će možda morati dobiti svih preostalih devet utakmica da bi bio šampion

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana