Bosna i Hercegovina     | 02.10.2018. 12:23 |

Uskoro privremeno rješenje problema učenika OŠ 'Cazin 1'

FENA Muhamed Sadiković

BIHAĆ, 2. oktobra (FENA) - Premijer Unsko-sanskog kantona Husein Rošić izjavio je danas na sastanku, na kojem se tražilo privremeno rješenje problema neuslovne zgrade Osnovne škole "Cazin 1“, da se do kraja sedmice mora završiti ova priča i djeci osigurati adekvatne prostorije za naučno-obrazovni proces.

-Menadžment cazinske Gimnazije nam je izašao u susret, ustupivši nam jednu smjenu. Već danas će Komisija s direktorom Gimnazije utvrditi koja je to satnica i kojim će se odjeljenjima ustupiti prostor, tako da će određeni broj osnovaca vjerovatno biti tu premješten, te će im biti omogućeno normalno odvijanje nastave - rekao je Rošić.

Izgradnja nove zgrade ove osnovne škole u središtu Cazina počela je još prošle godine, međutim još nije završena. Veći dio stare zgrade ne ispunjava ni minimum uslova za normalno odvijanje nastave. Zbog svega toga, roditelji učenika već neko vrijeme protestuju, a posljednjih nekoliko dana nisu dopustili djeci ni odlazak na nastavu.

-Današnjim postavljanjem krova, bit će završena prva faza izgradnje nove školske zgrade. Time ćemo implementirati milion KM koje je izdvojila Vlada Unsko-sanskog kantona (USK), međutim sada čekamo da Grad Cazin raspiše javni poziv kojim bismo pristupili realizaciji druge faze izgradnje. Brzi zavšetak nove zgrade je najbolje rješenje, ali do tada moramo zajedno naći i privremeno rješenje za naše osnovce - istakao je direktor OŠ "Cazin 1“ Zlatko Sabljaković.

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta USK Muhamed Ramić dodao je da će u toku dana inspekcija rada pregledati sve prostorije u staroj školskoj zgradi i odrediti koje su to neuslovne prostorije za odvijanje nastavnog procesa.

Također je i potvrdio da će u zgradu Gimnazije u Cazinu najvjerovatnije privremeno biti premješteni najmlađi osnovci, u razrednoj nastavi od prvog do petog razreda.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Vlada USK i Sindikat dogovorili povećanje plata i poboljšanje standarda u obrazovanju

Vlada USK i Sindikat policije Unsko-sanskog kantona usaglasili sadržaj novog kolektivnog ugovora

Usvojen Nacrt budžeta Unsko-sanskog kantona za 2024. 

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'