Regija     | 01.10.2018. 18:51 |

Ivanov: Makedonski narod bojkotom referenduma odbacio sporazum s Grčkom

FENA Agencije

SKOPLJE, 1. listopada (FENA) - Makedonski predsjednik Ðorge Ivanov izjavio je u ponedjeljak kako je makedonski narod, odlukom da bojkotira nedjeljni referendum, odbacio sporazum s Grčkom o promjeni imena Makedonije.

"Ljudi su se jasno izjasnili protiv naglih, nametnutih i štetnih odluka usvojenih bez prethodno postignutog nacionalnog konsenzusa. Velika većina je odlučila. Bojkot je glas onih koji su bili podcijenjeni i koje nitko nije htio čuti", istaknuo je Ivanov.

Dodao je kako makedonska vlast mora poslušati jasnu poruku 63 posto građana s pravom glasa koji se nisu odazvali na referendum, prenose agencije.

Makedonci su na referendumu u nedjelju odgovarali na pitanje "Jeste li za ulazak u EU i NATO uz prihvaćanje dogovora Republike Makedonije i Republike Grčke?".

Više od 90 posto građana koji su izašli na referendum glasovalo je "za", no odziv je bio oko 37 posto, što je znatno manje od 50 posto koliko je potrebno da referendum bude uspješan.

Unatoč tome, kasno sinoć premijer Zoran Zaev izjavio je kako od parlamenta očekuje da poštuje demokratsku volju građana i ratificira dogovor Skopja i Atene o promjeni imena u "Republika Sjeverna Makedonija" kako bi se otkočio dugogodišnji zastoj Makedonije na puta ka NATO-i i Europskoj uniji.

Povjerenik Europske unije za proširenje Johannes Hahn također je pozvao političke čelnike u Skopju da poštuju volju građana iznesenu na referendumu.

 

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Švicarci će na refrendumu glasati o ograničavanju imigracije

Ursula von der Leyen: EU planira pomoći zemljama zapadnog Balkana sa šest milijardi eura

Ministrica: Oružani napad na sjeveru Kosova ne utječe na sigurnost Sjeverne Makedonije

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'