Bosna i Hercegovina     | 01.10.2018. 17:35 |

U okviru GIZ projekta uručena vrijedna oprema goraždanskim školama

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 1. oktobra (FENA) - U okviru projekta „Stručno obrazovanje“ koji na teritoriji BiH, u saradnji s partnerima, realizira Njemačko društvo za međunarodnu saradnju (GIZ), danas je srednjim školama u BPK Goražde uručena vrijedna oprema.

Srednja stručna škola "Džemal Bijedić" i Srednja tehnička škola "Hasib Hadžović" dobile su opremu uz pomoć koje će učenici u potpunosti moći ovladati znanjima zasnovanim na inovativnim nastavnim planovima i programima za zanimanja mašinski tehničar za CNC tehnologiju i obrađivač materijala rezanjem, čija implementacija je započela u ovoj školskoj godini.

Ministar za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde Damir Žuga istakao je da je riječ o nastavku dobre saradnje s Njemačkim društvom za međunarodnu saradnju.

- Ovo je dio velikog projekta jer oni su ovdje prisutni već godinu dana i mnogo stvari smo zajedno uradili. Nakon što smo prošle sedmice imali obuku nastavnika iz STŠ "Hasib Hadžović" i SSŠ "Džemal Bijedić" koji će raditi s ovom opremom, danas je ta oprema distribuirana. Prema mojim podacima, vrijednost opreme je 40.000 KM i nadam se da ide u najbolje ruke i sa najboljom namjerom - kazao je Žuga.

Predstavnica GIZ-a Majda Tolić iskazala je zadovoljstvo dosadašnjom implementacijom projekta koji je, osim isporuke opreme, uključio i izradu posebne stručne literature koja će se koristiti u nastavi.

Uz zahvalnost GIZ-u na podršci, direktor STŠ "Hasib Hadžović" Rifet Bečić kazao je da će sve ono što je postignuto na ovom projektu biti od izuzetnog značaja za školu, profesore i učenike.

- Uvođenjem novih nastavnih planova i programa pojavila se potreba za novim obrazovanjem, prije svega profesora i nastavnika, zatim nabavkom opreme i literature za ta zvanja, što je GIZ prepoznao i implementirao. Radi se o opremi koja je neophodna školi, konkretno o mjernim instrumentima i opremi i računarskoj tehnici te instalaciji novih programa sa softverima za CAD/CAM tehnologiju, što je jako bitno za našu školu - istakao je Bečić.

U posljednjoj sedmici septembra za profesore srednjih stručnih škola iz Goražda, Mostara, Prijedora i Gradiške održana je edukacija iz tehnika mjerenja i provjere kvaliteta, kako bi se doprinijelo što kvalitetnijem usvajanju novih modularnih nastavnih planova i programa za navedena metalska zanimanja.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

U Sarajevu predstavljene bh. kompanije koje su implementirale Zelene poslovne modele

Objavljena preliminarna lista korisnika stipendija u BPK Goražde

U Brčkom prezentiran 'Ažurirani akcioni plan za inovacije u malim i srednjim preduzećima'

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'