Bosna i Hercegovina     | 01.10.2018. 14:13 |

Klinika za dječiju hirurgiju: Uspješni zahvati u oblasti onkološke hirurgije

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 1. oktobra (FENA) - Zahvaljujući nabavci nove opreme, stručnom usavršavanju ljekara i medicinskog osoblja, te multidisciplinarnom pristupu u liječenju na Klinici za dječiju hirurgiju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu uspješno se rade najkompleksniji operativni zahvati iz oblasti dječije onkološke hirurgije - saopćeno je iz Press službe KCUS-a.

Kako se navodi, ova grana hirurgije jedna je od najsloženijih. U posljednjih godinu dana dječiji hirurzi Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu uspješno su operirali dvoje djece.

Prema riječima prim.dr. Nusreta Popovića oboje djece imali su vrlo kompleksne i specifične oblike malignih tumora.

- Kod jedne pacijentice, dobi od oko tri godine operativno je odstranjen ganglioneuroblastom smješten u retroperitonalnom prostoru, odnosno prostoru iza trbušnih organa, neposredno uz kičmu. Specifičnost ovog tumora ogleda se u velikom malignom potencijalu, invazivnom rastu  zbog čega je bila zahvaćena i velika donja šuplja vena. Tumor je radikalnim operativnim zahvatom odstranjen u cjelosti, pri čemu je odstranjen i zahvaćeni dio vene, a nedostajući dio vene nadomješten je vaskularnom protezom - kazao je prim.dr. Popović.

Na Klinici za dječiju hirurgiju danas je u posjeti bio i otac operisane djevojčice DŽ.Č. koji za ljekare KCUS-a ima samo riječi hvale.

- Zahvaljujući stručnoj i brzoj intervenciji ljekara KCUS-a, počevši od Klinike urgentne medicine gdje smo se prvobitno javili, zatim Klinike za dječiju hirurgiju, Onkološke i Radiološke klinike moja djevojčica je živa danas. Nikada se ne mogu dovoljno zahvaliti prim.dr. Nusretu Popoviću koji je bio na čelu operativnog tima i koji je zajedno sa doc.dr. Zlatanom Zvizdićem i dr. Nedžadom Rustempašićem s Kardiovaskularne hirurgije uspješno odstranio tumor. Moja kćerka je danas zdrava djevojčica, koja se ničim ne odvaja od svojih vršnjaka. Drago mi je da u Bosni i Hercegovini imamo ovako stručne ljekare i vrhunsku opremu - izjavio je otac operisane djevojčice.

Drugi operativni zahvat urađen je kod djevojčice uzrasta od 3,5 godine, kod koje je dijagnosticiran maligni tumor bubrega, nefroblastom, karakterističan za dječiju dob. 

- U ovom slučaju tumor je zahvatio oba bubrega. Lijevo je bio veličine oko 20 cm, zbog čega je bubreg sa pripadajućim tumorom odstranjen u cjelosti. Desno je tumor bio nešto manji. Odstranjena je gornja polovina bubrega, a druga polovina bubrega je bila uredne funkcije, dovoljne da zadovolji sve potrebe organizma. Ovakvim radikalnim operativnim zahvatom tumori su odstranjeni u cjelosti, a s druge strane djevojčica je pošteđena potrebe za  hemodijaliznim tretmanom odnosno transplantacijom bubrega - naveo je prim.dr. Popović.

Prim.dr. Popović izrazio je veliku zahvalnost menadžmentu KCUS-a, zahvaljujući kojem su stvoreni svi uslovi za ovako složene operativne zahvate.

Generalna direktorica KCUS-a prof.dr. Sebija Izetbegović istakla je da se u ovoj ustanovi vrijedno radi na stručnom usavršavanju ljekara i medicinskog osoblja, nabavci potrebne opreme i proširenju palete zdravstvenih usluga, kako bi se smanjio broj izmještanja na liječenje izvan Bosne i Hercegovine.

- Roditelji i porodice najmlađih pacijenata prolaze sve faze bolesti sa svojom djecom, od otkrivanja dijagnoze, do operacije i postoperativnog toka. Proces liječenja nije nimalo lagan ni jeftin,te iziskuje veliko strpljenje i razumijevanje. U slučajevima kada se djeca moraju izmještati izvan BiH sve je duplo teže, jer samo odvajanje od roditelja i članova porodice pričinjava veliki stres, ali prouzrokuje i dodatne finansijske troškove. Kontinuirano radimo na uvođenju novih metoda i nastojimo pratiti razvoj medicine u svim oblastima, kako za djecu tako i za odrasle pacijente. Ponosni smo na veliki postotak izliječenih pacijenata, kao i na saradnju i multidisciplinarni pristup svih ljekara i osoblja KCUS-a u liječenju bolesnika. Nastojimo održavati dobre i kolegijalne odnose među svim kolegama, jer timski rad uvijek daje najbolje rezultate. Klinički centar Univerziteta u Sarajevu nastavlja putem razvoja i unaprijeđenja usluga u svim oblastima. Naš uspjeh je očigledan. Naš cilj su zadovoljni pacijenti, ali i uposlenici - izjavila je prof.dr. Izetbegović, saopćeno je iz Press službe KCUS-a.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

VKBI - Vlada FBiH hitno treba riješiti imenovanje upravljačkih struktura KCUS

Federalno ministarstvo zdravstva nije dalo suglasnost za imenovanje generalnog direktora KCUS-a

Pokrenuta inicijativa za partnerstvo KCUS-a i IDDEEA-e BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo