Kultura     | 01.10.2018. 13:56 |

Na UNTZ ove akademske godine upisano 1.410 brucoša (VIDEO)

FENA Hana Imamović

TUZLA, 1. oktobra (FENA) - Uz prigodnu svečanost povodom nove akademske godinu na Univerzitetu u Tuzli novo životno poglavlje započet će 1.410 studenata, što je za 190 manje u odnosu na prošlu akademsku godinu.

Nekoliko brucoša izrazilo je nadu da će tokom školovanja ostvariti dobre rezultate i tako ispuniti svoje ciljeve za budućnost jer smatraju da je u Bosni i Hercegovini to moguće postići.

S obzirom na pad broja upisanih studenata u odnosnu na 2017. godinu, iz Rektorata, ali i Vlade Tuzlanskog kantona najavili su detaljnu analizu studijskih odsjeka, te njihovo prilagođavanje potrebama tržišta rada.

Rektorica tuzlanskog Univerziteta Nermina Hadžigrahić pojasnila je da su ovakvu situaciju i očekivali, kazavši da je slična situacija i na drugim univerzitetima u BiH i zemljama okruženja.

U kantonalnom Ministarstvu obrazovanja i nauke svjesni su izazova s kojima se suočava visoko obrazovanje zbog čega je potrebno, smatra resorni ministar Zlatan Muratović, poduzeti hitne korake kako bi se trenutno stanje promijenilo.

- Primjetan je pad broja upisanih studenata svake akademske godine, ali to je posljedica demografskih procesa i onoga što je bilo u osnovnom i srednjem obrazovanju, a sada se to kao domino efekat prelijeva i na visoko obrazovanje - kazao je Muratović.

Najavio je da će se Vlada TK boriti s ovim pitanjem kao što se, tvrdi, izborila i sa padom broja učenika u osnovnim i srednjim školama ovog kantona.

Premijer Tuzlanskog kantona Jakub Suljkanović istaknuo je da je velika odgovornost upravo na Vladi, koja treba mladim ljudima omogućiti ostanak u BiH, a taj proces, naglašava kantonalni premijer, počinje upravo na Univerzitetu u Tuzli.

- U narednom periodu ćemo poduzeti korake u cilju osmišljavanja novih studijskih programa s menadžmentom Univerziteta kako bismo ih više približili potrebama tržišta rada - pojasnio je.

Najavio je i da će se kroz programe resornog ministarstva poput osiguranja stipendija i kredita za deficitarna zanimanja nastojati animirati studenti da studiraju programe koji su potrebni tržištu, a ne da se stvara radna snaga koja se ne može apsorbirati.

Naredne akademske godine na Univerzitetu u Tuzli bit će otvoren Poljoprivredni fakultet, a Univerzitet u Tuzli uskoro će uraditi temeljnu analizu postojećih odsjeka, što bi moglo rezultirati i stavljanjem moratotrija na upis studenata na određene studijske odsjeke, ali i dovesti do stabilizacije stanja u visokom obrazovanju.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/2191

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1bKTPN0xWnHTy5Z3EP8GVJZZiEcNMPl1k?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Upis u prve razrede u KS - Sistematski pregledi odgođeni za mart, april i maj

Brčko: Raspisan Javni poziv za drugi upisni rok u srednje škole

U osnovnim školama u FBiH u školskoj 2022/2023. upisano dva posto ili 3.338 učenika manje

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo