Svijet     | 01.10.2018. 10:40 |

SAD i Kanada potpisali trgovinski sporazum koji bi spasio NAFTA-u

FENA Internet

WASHINGTON, 1. oktobra (FENA) - SAD i Kanada usuglasile su se oko trovinskog sporazuma koji bi spasio trilateralni blok  Sporazum o slobodnoj trgovini u Sjevernoj Americi (NAFTA), saopćile su tri osobe bliske temi.

Američki predsjednik Donald Trump pristao je na sporazum čije je potpisivanje najavljeno u nedjelju navečer po lokalnom vremenu, sudeći po osobama koje su tražile da ostanu anonimne. Američki trgovinski predstavnik Robert Lighthizer i kanadski predstavnici radili su na završnim detaljima sporazuma.

Američki i kanadski pregovarači neprekidno su radili tokom vikenda kako bi postigli rok do nedjelje u ponoć da potpišu sporazum koji bi omogućio i pristanak odlazećeg mesičkog predsjednika Enriquea Pene Nieta prije isteka njegovog mandata krajem novembra.

Postizanje sporazuma s Kanadom omogćuje da 24-godišnji pakt ostane trilateralan i zahtijeva kongresno glasanje u Sjedinjenim Državama radi odobrenja.

Trump je izjavio kako želi da preimenuje sporazum u Američko-meskičko-kanadski sporazum.

Neki ljudi 'bliski pregovorima' pohvalili su visokog Trumpovog savjetnika Jareda Kushnera što je otvorio put za postizanje sporazuma. Kada je izgedalo da su pregovori pred propašću zbog podijela između američke i kanadske strane, Kushner je omogućio njihov nastavak dogovorom sa savjetnicima kanadskog premijera Justina Trudeaua, među kojima su Gerald Butts i Katie Telford, saopćili su zvaničnici.

Lighthizer i Kushner dogovorili su u Uredu Američkog trgovinskog predstavnika završne detalje s kanadskim predstavnicima u Ottawi. Američki zvaničnici obavještavali su Trumpa o svakom koraku u pregovorima od petka, tvrde zvaninici.

Vrijednost kanadskog dolara porasla je za 0,5 posto u očekivanju sporazuma, dok je meksički pezos dobio 0,2 posto na vrijednosti, prenosi Bloomberg.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Johnson: Zastupnički dom razmatrat će američku pomoć Izraelu i Ukrajini kao odvojeni zakon

Biden: Američka opredijeljenost prema odbrani saveznika na Pacifiku je 'čelična'

Biden razmatra zahtjev Australije da SAD odustanu od krivičnog progona Assangea

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!