Stranačke aktivnosti     | 01.10.2018. 08:07 |

Saopćenje za javnost Prve stranke

FENA Saopćenje

Prva stranka opravdanim smatra zahtjeve sindikata Visokog obrazovanja za konačno definisanje kolektivnog ugovora i poziva Vladu KS da pokaže dobru volju i ne gura akademsku zajednicu na ulicu kako bi ostvarivala svoja prava. Protivimo se uspostavljenom političkom sistemu koji je svoj opstanak bazirao na kontinuiranom podcjenjivanju znanja čime su deformisane društvene vrijednosti i zaustavljen svaki napredak BiH.

Evidentno je da su profesori UNSA pogrešnim politikama diskriminirani u odnosu na ostale budžetske korisnike, a posebno one koji obnašaju izvršnu i zakonodavnu vlast.Ovo je velika prilika za kantonalnog premijera Adema Zolja da konačno učini nešto korisno i pokaže da mjerilo njegovih kvaliteta i moralnih normi nije isključivo svedeno na plagijatorstvo iskazano u ekpozeu njegovog plana i programa.Vrijeme je da loši đaci instalirani u vlast konačno pokažu trunku morala i obrazovanje shvate kao nešto više od bitke za imovinu fakulteta i poštivanje vjerskih sloboda. 

Građanima Sarajeva poručujemo da biraju one koji obrazovanje imaju u vrhu svojih političkih prioriteta i koji se neće zaustaviti samo na regulisanju prava iz radnog odnosa akademskog osoblja. Obrazovni sustem vapi za reformama, ali i autonomijom koja mu je davno oduzeta. Prva strabnka se u potpunosti zalaže za razvoj kritičkog mišljenja u društvu bez čega nove generacije i društvo u cijelini ne mogu očekivati vidljivi napredak.U tom pravcu Prva stranka poziva i akademsku zajednicu da se konačno probudi iz letargije u koju je zapaala i da se ne zadržava samo na zahtjevima za sopstveno materijalno zbrinjavanje. Naš cilj je kvalitetno obrazovanje kao grancija budućnosti.

-

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Prva stranka

Saopćenje za javnost Prve stranke

Saopćenje za javnost Prva stranka

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo