Svijet     | 30.09.2018. 14:33 |

Otkazano 1.100 letova s japanskog aerodroma Kanasi zbog tajfuna Trami

FENA Internet

TOKIO, 30. septembra (FENA) - Snažan tajfun Trami koji se približava japanskom glavnom otoku uzrokovao je otkazivanje letova i rad željeznica, ali i evakuaciju stanovništva na mjestima koja se još uvijek oporavljaju od snažnog tajfuna koji je pogodio ovu zemlju prije manje od mjesec dana.

Međunarodni aerodrom Kanasi u Osaki, zapadni Japan, koji je bio poplavljen tokom tajfuna Jebi, objavio je da je otkazao letove u nedjelju, a namjeravaju uspostaviti linije u ponedjeljak ujutro na aerodromu koji je normalno počeo s radom tek 21. septembra.

Aviokompanije su otkazale više od 1.100 letova, a većina lokalnih željeznica također su otkazale linije, potvrđeno je danas, javila je japanska televizija NHK, prenosi Reuters.

Izdata je naredba za evakuaciju oko 700.000 domaćinstava u južnom i zapadnom dijelu Japana, a više od 300.000 domaćinstava ostalo je bez struje u južnoj Okinavi i Kohashimi, a Agencija za meteorologiju Japana izdala je upozorenje na mogućnost klizišta i poplava zbog oluje.

Tajfun Trami poprimio je drugu kategoriju tropske oluje na skali do pet, a trenutno se kreće prema sjeveroistoku Japana i proći će pored otoka Kyushu i glavnog otoka Honshu između nedjelje i ponedjeljka, što je sličan put kojim je prošao tajfun Jebi početkom septembra.

Taj tajfun bio je najsnažnija oluja koja je pogodila Japan u posljednjih 25 godina uzrokujući neke od najvećih plima i oseka od 1961. godine.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Japan će nastaviti finansirati UN-ovu palestinsku agenciju za izbjeglice

Prva japanska privatna raketa eksplodirala nakon lansiranja

Karamehić - Abazović primila naučnike i profesore iz Japana

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom