Svijet     | 29.09.2018. 16:31 |

Proaktiva nastavlja spašavanje migranata na Mediteranu

FENA Internet

RIM, 29. septembra (FENA) - Španska nevladina organizacija Proaktiva Raširene ruke saopćila je u subotu da nastavlja operacije spašavanja migranata na moru tokom njihovog putovanja između Libije i Italije.

Većina nevladnih organizacija napustila je tu regiju nakon što je ekstremno desničarski italijanski ministar unutrašnjigh polovova Matteo Salvini zabranio privatnim plovilima s migrantima ulazak u italijanske luke.

- Vrijeme je stiglo: Astral se vraća na centralni Mediteran - objavila je Prioaktiva Raširene ruke na Twitteru, misleći na jedan od dva njena broda.

- Spašavanje ljudskih života je obaveza, ne izbor - dodaje Proaktiva. 

Prije objave Proaktive, Aquarius iz SOS Mediterranee i Liječnika bez granica (MSF) bio je jedini preostali brod nevladnih organizacija na centralnom Mediteranu.

Aquarius je na čekanju u blizini Malte kako bi predao malteškoj mornarici 58 migranata koje prevozi i koji trebaju biti relocirani u Francusku, Portugal, Španiju i Njemačku.

- Prebacivanje migranata s broda na brod na otvorenom moru odgođeno je zbog loših vremenskih uslova i vjerovatno će se desiti u nedjelju ujutru, navodi  Aquarius u online žurnalu, prenosi dpa.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Britanski parlament odobrio kontraverzni zakon o deportaciji migranata u Ruandu

Kipar apeluje na odlučnu akciju EU u zaustavljanju dolaska sirijskih izbjeglica preko Libana

Španska obalna straža spasila 124 migranta kod Kanarskih otoka

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije