Svijet     | 29.09.2018. 16:02 |

Dombrovskis: Italijanski budžetski planovi očigledno krše pravila EU

FENA Internet

RIM,  29. septembra (FENA) - Italijanski planovi da značajno poveća svoj javni deficit predstavljaju očigledno kršenje obaveza na prihvatanju budžetske discpline Evropske unije, izjavio je potpredsjednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis.

- Očigledno je da je budžetska strategija koja je predstavljena, predviđajući značajno povećanje strukturnog deficita, u suprotnosti s italijanskim obavezivanjima - izjavio je  Dombrovskis u intervjuu za novine Corriere della Sera.

U četvrtak je italijanska populistička vlada fiksirala ciljni deficit na 2,4 posto bruto društvenog proizvoda (BDP) umjesto 0,8 posto koje je postavila prethodna vlada i 1,6 posto koje je preporučio ministar ekonomije Giovanni Tria.

Naredni korak Italije bit će da podnese detaljne budžetske planove Evropskoj komisiji u oktobru. Izvršni organ EU mogao bi ih odbiti ili zahtijevati suštinske promjene.

Dodatni javni troškovi imaju za cilj finansirati smanjenje dobne granice za penzionisanje, porezne rezove i subvencije za siromašne, koje su vladajuće stranke Pet Zvijezda i Liga obećale prije pobjede na martovskim izborima.  

- Mi nećemo promijeniti naše stavove ni za jotu - izjavio je čelnik Lige Matteo Salvini, koji je također zamjenik premijera i ministar unutrašnjih poslova, za novine Il Messaggero, insistirajući da će veća javna potrošnja oživjeti ekonomiju.

Stvaranje višeg deficita problematično je za Italiju jer je njen javni dug jedan od najviših u svijetu, iznoseći više od 130 posto BDP-a, nasuprot ciljnoj cifri eurozone od 60 posto.

U petak su indikatori rizika italijanskih suverenih obveznica porasli, a vrijednost dionica na berzama je opala. Nekoliko analitičara upozorilo je da Italija riskira degradiranje od agencija za kreditni rejting u sedmicama koje dolaze, prenosi dpa.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Italijanski lijevi centar okuplja se za evropske izbore oko liste 'Sjedinjene Države Evrope'

EU postigla dogovor o produženju bescarinskog režima za ukrajinske poljoprivredne proizvode

Otvorene nove prostorije Općinskog suda u Zenici, EU izdvojila dva miliona eura

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo