Stranačke aktivnosti     | 29.09.2018. 11:35 |

Saopćenje za javnost DF-a

FENA Saopćenje

“Pozivam građane Bosne i Hercegovine da se na izborima suprostave političkoj agresiji Republike Hrvatske, od strane ljudi iz Sabora Republike Hrvatske i predsjednice Republike Hrvatske”, kazao je danas predsjednik DF-a i kandidat za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić.

"Vidimo da gospodin Ljubić iz Sabora Republike Hrvatske poziva na mobilizaciju, ponovo obmanjujući javnost sa floskulama o tome kako Ustav BiH predviđa izbor takozvanih legitimnih predstavnika. Kao prvo, potpuno je neustavna kvalifikacija “legitimni predstavnik naroda". Izbori u BiH se odvijaju po postojećem Ustavu i po postojećim pravilima na koje je svojom kandidaturom pristao na ovim, ali i na prošlim izborima, i tako ih u cijelosti priznao, favorit dijela zvaničnog Zagreba, Dragan Čović”.

Komšić se osvrnuo i na netačne navode o Hrvatskoj kao garantu Dejtonskog sporzuma, a koje je Grabar Kitarović iznijela odgovarajući Komšiću, pritom poručujući da će se nastaviti miješati u unutrašnje stvari BiH.

Komšić ističe da Hrvatska nije nikakav garant Dejtonskog sporazuma, nego strana duboko umiješana u rat u Bosni Hercegovini.

“Potpisivanjem Općeg okvirnog sporazuma za mir, Republika Hrvatska preuzela je određene obaveze. Između ostalog, obavezala se na puno poštivanje suverene jednakosti i izbjegavanje bilo kakvih aktivnosti koje bi bile usmjerene protiv nezavisnosti Bosne i Hercegovine, te je prihvatila da promovira i poštuje obaveze koje proizlaze iz Aneksa 4, tj. Ustava Bosne i Hercegovine. Sporazum su potpisale tadašnja Republika Bosna i Hercegovina, tadašnja Savezna Republika Jugoslavija i Republika Hrvatska. Evropska unija, Francuska Republika, Savezna Republika Njemačka, Ruska Federacija, Ujedinjeno Kraljevstvo i Sjedinjene Američke Države su bile zemlje-svjedoci.”, naglašava Komšić.

"Iz ovog je stava jasno da su Srbija (tadašnja Jugoslavija), kao i Hrvatska, samo potpisnici Dejtonskog sporazuma, i to kao učesnici u ratu protiv BIH. Hrvatska se tim potpisom obavezala na prekid aktivnosti uperenih protiv Bosne i Hercegovine, ali nije dobila pravo miješanja u unutrašnje stvari naše zemlje, kakvo pravo sebi želi priskrbiti insistiranjem na nepostojećoj ulozi „garanta“ sporazuma", rekao je Komšić.

“Gospođo predsjednice, ljubazno Vas molimo da se prestanete petljati u unutrašnje stvari naše države. Nikome od nas ne pada na pamet da se petlja u Vaše poslove i odnose. Niko od nas ne komentariše  kako Vi, “kapetan Dragan” i “Vaso” pokušavate da “svome stranačkom šefu skinete političku glavu” i sa kim se ste oko toga dogovarali. To su Vaše stvari i Vaši odnosi i nije naše da se u to miješamo, pogotovo ne onako kako se Vi miješate u odnose u našoj zemlji“.

Dodao je da se zalaže za jednakopravnost svih građana Bosne i Hercegovine.

"To zalaganje jeste evropski standard. Neka nam predsjednica Hrvatske pokaže barem jednu državu u Evropskoj uniji u kojoj nije na snazi princip, jedan čovjek jedan glas. Taj princip je na snazi i u Hrvatskoj. Bit će u Bosni i Hercegovini, kad tad. Mi ćemo se zato izboriti i nikada nećemo odustati. Etničko ili predstavljanje naroda nije evropski i građanski princip, to je jasno svima pa i ljudima u Hrvatskom saboru, ali i predsjednici Hrvatske. Ako oni misle da će proći princip dikature političke manjine nad većinom, varaju se. Čitav demokratski svijet to ne dopušta, pa nećemo dopustiti ni mi u Bosni i Hercegovini, ma koliko neki u Zagrebu mislili da je jedna grupa građana BiH manje vrijednija od druge", rekao je Komšić.

Komšić vjeruje da će se građani Bosne i Hercegovine odbraniti od političke agresije Hrvatske.

"Znamo da spremaju autobuse vikend glasača, ali ni nas nije malo. Nekada tenkovi, danas autobusi, to vrijeme je prošlo, nismo se bojali tada, ne bojimo se ni sada. Izađimo na izbore i odbranimo državu", zaključio je Komšić.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) E. F.

DF

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost KO Demokratske fronte USK

DF: Presuda ESLJP po apelaciji Kovačevića simbolizira decenijsku borbu za jednakopravnost građana

Saopćenje za javnost DF

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo