Stranačke aktivnosti     | 28.09.2018. 17:15 |

Saopćenje za javnost SDPBiH

FENA Saopćenje

Danas je održana  press konferencija klubova vijećnika SDP-a i DF-a u Opštinskom vijeću Ilidža. O aktuelnoj i za građana alarmantno situaciji na ilidži govorili su Samir Avdić- predsjednik Kluba vijećnika SDP-a, Amar Kečo - predsjednik Kluba vijećnika DF-a, Nedžad Tinjak - vijećnik SDP-a i Samir Habota predstavnik građana.

Istaknuto je da objavljivanjem Odluke o izmjenama i dopunama regulacionog plana Stup Nukleus koja je u svom tekstualnom dijelu bitno različita u odnosu na onu koja je pod pritiskom javnosti i opozicije donesena u septembru 2017. godine i stavljanjem svog potpisa na takvu prevaru - predsjedavajući Opštinskog vijeća Ilidža je počinio krivično djelo, o čemu je Tužilaštvo KS obavješteno. Tada su ilidžanske vlasti, i ovaj put pomognute svojim redovnim saradnicima kada su važne odluke u pitanju, Našom strankom i Prvom strankom, ponavljaju prevaru dovodeći u zabludu građane okupljene u zbor građana Stupa II.

O inicijativi za smjenu Predsjedavajućeg Opštinskog vijeća Ilidža govorio je vijećnik SDP Nedžad Tinjak.

„Evidentno je da Predsjedavajući Opštinskog vijeća Muhamed Omerović ne vrši svoju dužnost u skladu sa zakonom. Naši klubovi su uputili inicijativu o razmatranju njegovog rada, koja je skinuta sa dnevnog reda. Klubovi SDP-a i DF-a će poduzeti sve pravne i političke mjere u cilju zaštite digniteta OV“, rekao je Tinjak.

Samir Habota, predsjednik zbora građana Stupa II iz 2011. godine, kad je krenuo problem na Stupu, rekao je da je uloga Omerovića sramna.

„Mislim da se u historiji ovog grada nije desilo da građani jedne mjesne zajednice dva puta budu prevareni oko regulacionog plana. Zakonske procedure apsolutno nisu ispoštovane. Građani su usvojili zaključak da se pokrene procedure smjene Muhameda Omerovića“, rekao je Habota.

Predsjednik Kluba vijećnika DF-a Amar Kečo je rekao da većina u vijeću ne želi povući krivotvorenu Odluku.

„Podigli smo prijavu protiv Predsjedavajućeg vijeća, uz prethodne tri prijave. Djelo koje je uradio je presedan u BiH. OV je donijelo odluku, voljom većine, ali kada je ta odluka izašla u službenim novinama, bila je izmijenjena na uštrb građana“, rekao je Kečo.

Predsjednik Kluba vijećnika SDP-a Samir Avdić rekao je kako je SDP sa kolegama iz DF-a učinio sve da zaustavi rasprodaju zajedničkog vlasništva građana u bescijenje, koje je počelo .

„Pozivam vijećnike iz Naše stranke, Prve stranke i nezavisne vijećnike, čija je podrška tiha, da nam se pridruže, jer su građani uz nas. Podnijeli smo krivične prijave oko nekoliko nelegalnih radnji na Ilidži. Pozivam istražne organe da rade svoj posao, kao i tužiteljstvo KS“, rekao je Avdić.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

SDP-Pozivamo sve političke činitelje da prihvate odluku visokog predstavnika kao pozitivan iskorak

Saopćenje za javnost SDPBiH

Saopćenje za javnost SDPBiH

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'