Bosna i Hercegovina     | 28.09.2018. 16:59 |

Na Kongresu ortopeda i traumatologa BiH stručnjaci iz oko 20 zemlja

FENA Denis Leko

MOSTAR, 28. rujna (FENA) - Drugi Kongres ortopeda i traumatologa Bosne i Hercegovine, koji se održava u Mostaru od 27. do 29. rujna, okupio je mnoge eminentne stručnjake iz čitave Bosne i Hercegovine, regije i inozemstva.

Prof. dr. Mirza Bišćević, član Glavnog odbora Europske Federacije ortopedskih udruženja te predsjednik Naučnog odbora kongresa kazao je kako na spomenutom kongresu, na kojem će biti održano preko 200 prezentacija, sudjeluje 300 stručnjaka iz skoro 20 zemalja.

- Ti brojevi pokazuju da se Udruženje ortopeda i traumatologa BiH (UOTBIH) etablira kao brend kvalitetne i dobro posjećene edukacije iz domena ortopedije i traumatologije u našoj zemlji - istaknuo je Bišćević.

Gost Kongresa je i predsjednik Europske nacionalne asocijacije ortopeda i traumatologa Per Kjaersgaard-Andersen, što je pokazatelj da je ovo udruženje i u Europi prepoznato kao kvalitetna organizacija, sposobna za ovakve skupove, dodao je.

- Nastavit ćemo raditi u ovom smjeru i već smo počeli s pripremama za naredne aktivnosti. Ovakvi skupovi su veoma značajni za svako društvo jer je kvalitetna edukacija liječnika uvjet i kvalitetnog tretmana njihovih pacijenata - naglasio je Bišćević.

Ustvrdio je kako je značaj ortopedije za neko društvo, odnosno za zdravlje populacije u cjelini ogroman.

Po njegovim riječima, ortopedski pacijenti u najvećem broju slučajeva nemaju skraćen životni vijek, ali imaju smanjenu funkcionalnost.

Uz to, smatra Bišćević, stalni rast životne dobi pacijenata i njihovih očekivanja te ograničenost zdravstvenih kapaciteta nameću potrebu stalne racionalizacije dijagnostičko-terapeutskih protokola i naglašavanja važnosti prevencije ovih oboljenja.

- Cilj nam je da izmijenimo iskustva i naučimo nešto novo od kolega iz poznatijih ustanova u Europi te da na kraju ishod svega budu bolji rezultati liječenja naših pacijenata - istaknuo je predsjednik Organizacijskog odbora kongresa Slavko Manojlović.

Ocijenio je kako je, među ostalim, ortopedija jedna dinamična struka u koju je potrebno stalno uvoditi neke nove stvari, zbog čega je veoma važna i regionalna suradnja, pomoću koje se stvaraju zajednički projekti, provode istraživanja i sl.  

Kongres će trajati do subote, 29. rujna, a kako je planirano, na njemu će se održati oko 200 predavanja i prezentacija iz područja tumora, kičme, artroskopije koljena, artroplastike koljena, traume djece i odraslih, pseudoartroze itd.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Ministrica Pozder u Mostaru: Turizam iz socijalne pretvarati u razvojnu priču

Ministrica Bošnjak posjetila Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar

U Mostaru otvoren počasni konzulat Republike Rumunjske

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'