Svijet     | 28.09.2018. 16:11 |

Merkel planira sastanak s Macronom, Putinom i Erdoganom o Siriji u oktobru

FENA Internet

BERLIN, 28. oktobra (FENA) -  Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u petak da ona i čelnici Turske, Rusije i Francuske planiraju održati samit u narednom mjesecu o situaciji  u ratom razorenoj Siriji.

- Zalažemo se za četverostrani sastanak s predsjednicima Turske, Rusije i Francuske jer je situacija (u Siriji) još krhka - izjavila je Merkel novinarima nakon razgovora s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom.

- Namjeravamo to učiniti u oktobru - kazala je.

Merkel je istaknula da ti razgovori imaju posebnu urgentnost u svjetlu nestabilne situacije u sirijskoj pokrajini  Idlib pod pobunjeničkom vlašću.

Turska je podržavala pobunjenike koji nastoje svrgnuti sirijskog predsjednika Bashara al-Assada ali od kraja 2016. sve tješnje sarađuje s Iranom i Rusijom u okončanju sirijskog sukoba. 

Rusija i Turska usuglasile su se tokom samita u crnomorskom turističkom gradu Sočiju 17. septembra oko uspostave tampon zone u Idlibu u cilju sprječavanja vojnog napada.

Sirija, koja prima vitalnu vojnu pomoć od Rusije i Irana, saopćila je kako planira da osvoji Idlib, posljednje preostalo veliko pobunjeničko uporište u sedmogodišnjem ratu. 

Rusko-turski sporazum dogovoren je nakon upozorenja da bi velika vojna fanziva izazvala krvoproliće u pokrajini od tri miliona ljudi.

Erdogan je ranije nagovještavao kako planira održati samit na kome bi se raspravljalo o situaciji u Siriji 7. septembra u Istanbulu s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom i Merkel ali taj sastanak nikada nije održan.

Merkel je pohvalila turski "sjajni rad" na prihvatu vše od tri miliona sirijskih izbjeglica.

Njemačka je prihvatila stotine hiljada sirijskih tražilaca azila - u politici koja je izazvala duboke podjele unutar vlade kancelarke Merkel, prenosi AFP.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Nović učestvovao u Rimu na drugom sastanku Konvencije za jačanje CEI

Sastanak Nikšića i Isaka - Vjerujemo u zakonit i ispravan rad svih institucija

SNSD sa HDZ-om BiH i Trojkom saglasan da se Izborni zakon uputi u parlamentarnu proceduru (VIDEO)

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta