Bosna i Hercegovina     | 28.09.2018. 15:33 |

Zajednička sanitetska obuka pripadnika OSBiH i Nacionalne garde Marylanda

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 28. septembra (FENA) - Zajednička vojna obuka pripadnika 5. pješadijske brigade Oružanih snaga BiH (OSBiH) i pripadnika Vojske SAD-a, Nacionalne garde Marylanda, realizirana je na lokaciji kasarne i aerodroma „Dubrave“, Živinice od 24. do 28. septembra s ciljem razmjene iskustava i podizanja nivoa obučenosti u pružanju prve pomoći.

Cilj vojne obuke bio je da se vojnici i starješine 5. pješadijske brigade OSBiH kondiciraju u izvršavanju osnovnih mjera i radnji neophodnih za uspješno pružanje prve pomoći i zbrinjavanje povrijeđenih, kao i razmjena iskustava sa pripadnicima drugih vojski.

Kao kruna završetka obuke provedena je mini-vježba iz pružanja prve pomoći koju je, osim ključnog personala komande 5. pješadijske brigade OSBiH, pratio i vojni ataše SAD brigadir Michael Tarquinto, s kojim je u svojstvu domaćina bio komandant 5. pješadijske brigade OSBiH brigadir Emir Kliko.

Ovaj vid zajedničke vojne obuke će koristiti pripadnicima jedinica 5. pješadijske brigade OSBiH tokom angažiranja u pružanju pomoći civilnom stanovništvu u slučaju elementarnih nepogoda i drugih aktivnosti koje su u skladu sa zakonskim procedurama, a sve s ciljem dostizanja interoperabilnosti u skladu sa doktrinom NATO-a kojoj teže OSBiH, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MOBiH.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Isak uručio diplome polaznicima obuke 'Borba protiv korupcije'

Položeno cvijeće na Kovačima u okviru obilježavanja 32. godišnjice formiranja Armije RBiH 

Pripadnici DKPT i OSBiH prošli obuku iz oblasti 'Neposrednog osiguranja VIP osoba'

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'